H√ļsz innovat√≠v javaslat hat fŇĎv√°rosi ker√ľlet lak√°sprobl√©m√°ira

2015. m√°jus 8.

A megoldás kulcsa az összefogás!

Replan

6 kritikus fŇĎv√°rosi ter√ľlet lakhat√°si gondjaira ad v√°laszt a napokban megjelent, 10 h√≥napos REPLAN kutat√°s eredm√©nyeit √∂sszefoglal√≥ k√∂nyv.

A BME, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny √©s a fŇĎv√°ros √∂sszefog√°s√°val l√©trej√∂tt kutat√°si program keret√©ben fenntarthat√≥ √©s azonnal megval√≥s√≠that√≥ v√°rosfejleszt√©si terveket dolgoztak ki k√∂zel 50 szakember, k√∂zgazd√°szok, √©p√≠t√©szek √©s szociol√≥gusok egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√©vel.

Tavaly tavasszal √≠rt√°k al√° azt az egy√ľttmŇĪk√∂d√©st a BME √Čp√≠t√©szm√©rn√∂ki Kar Lak√≥√©p√ľlet-tervez√©si Tansz√©ke √©s a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny, mely egy kutat√°s keret√©ben k√≠v√°nt √ļjszerŇĪ √©s fenntarthat√≥ v√°laszokat adni a fŇĎv√°rosban felt√°rt szoci√°lis √©s lakhat√°si probl√©m√°k kezel√©s√©re 6 alulhasznos√≠tott, leromlott √°llapot√ļ vagy funkci√≥j√°ban nem megfelelŇĎ ter√ľleten.

Replan

A kutat√°s √©rdekess√©ge, hogy √©p√≠t√©szek, √©p√≠t√©szhallgat√≥k, k√∂zgazd√°szok √©s szociol√≥gusok k√∂z√∂sen dolgozt√°k ki azt a 20, √©p√≠t√©szetileg, t√°rsadalmilag √©s p√©nz√ľgyileg komplex tervet, amely a hasonl√≥ adotts√°gokkal rendelkezŇĎ ter√ľletek is figyelembe v√©ve orsz√°gosan t√∂bb sz√°zezer ember √©letsz√≠nvonal√°t jav√≠thatn√° nagy m√©rt√©kben. Az innovat√≠v √∂tleteket ‚Äď melyeket egy 136 oldalas exkluz√≠v albumban* is √∂sszefoglaltak ‚Äď a napokban mutatt√°k be a C3 Atelier-ben tartott konferenci√°n. (*A kiadv√°ny kereskedelmi forgalomban nem kaphat√≥, de limit√°lt p√©ld√°nysz√°mban ig√©nyelhetŇĎ a replan@acnecom.hu c√≠men.)

A t√©ma fontoss√°g√°r√≥l √©s az √∂sszefog√°s eredm√©nyess√©g√©rŇĎl t√∂bbek k√∂z√∂tt Fegyverneky S√°ndor volt orsz√°gos fŇĎ√©p√≠t√©sz √©s Finta S√°ndor Budapest fŇĎ√©p√≠t√©sze tartott elŇĎad√°st. Dr Marie Glaser a z√ľrichi ETH Case t√°rsigazgat√≥ja a sv√°jci √©s n√©met cohousing p√©ld√°kon kereszt√ľl mutatta be a t√°rsadalmi v√°ltoz√°sokra frapp√°ns v√°laszt ny√ļjt√≥ mŇĪk√∂dŇĎ programokat.

Replan

B√°r a hat vizsg√°lt ter√ľlet elhelyezked√©s√©t √©s jelleg√©t tekintve teljesen elt√©rŇĎ, a megold√°sok kidolgoz√°sakor minden csapatn√°l nagy jelentŇĎs√©get kapott a lak√≥k √∂sszefog√°s√°n alapul√≥ k√∂z√∂ss√©gek mŇĪk√∂d√©se. K√©t csoport kifejezetten a cohousing-t√≠pus√ļ egy√ľtt√©l√©s megval√≥s√≠t√°s√°t tŇĪzte ki c√©lul, melybŇĎl egyet a belv√°rosba, egyet pedig egy a XVII. ker√ľletbe √°lmodtak meg. Ez ut√≥bbin√°l a tervek 29 fŇĎ fikt√≠v lak√≥ bevon√°s√°val sz√ľlettek, akik 10 h√≥napos egy√ľttmŇĪk√∂d√©s√ľk sor√°n √©lethŇĪen modellezt√©k a cohousing mŇĪk√∂d√©s√©t.
‚ÄěB√ľszke vagyok arra hogy az Alap√≠tv√°ny mŇĪk√∂d√©se k√∂vetkezŇĎ l√©pcsŇĎjek√©nt egy olyan kutat√°st t√°mogathatunk, melynek legfŇĎbb √©rt√©k√©t √©pp a szakmai √∂sszefog√°s adja. √ögy v√©lem, a Replan projekt ezzel a k√∂nyvvel nem √©r v√©get,hiszen a kapott eredm√©nyek kellŇĎ t√°mogat√°ssal megval√≥s√≠that√≥ak.‚ÄĚ mondta Richard Skene, a Holcim √Čszak-Duna R√©gi√≥ vez√©rigazgat√≥ja.

‚ÄěEgy kicsit meglepet√©s is sz√°momra, hogy egy √©p√≠t√©szeti t√©m√°j√ļ kutat√°sban ilyen m√©rt√©kben megjelenik a k√∂z√∂ss√©gform√°l√°s szerepe. Ez a r√©sztvevŇĎk szeml√©let√©nek, a szociol√≥giai kutat√°sok eredm√©ny√©nek √©s a piaci trendeknek egyar√°nt betudhat√≥ √©s maxim√°lisan √∂sszecseng az Alap√≠tv√°ny k√ľldet√©s√©vel‚ÄĚ ‚Äď mondta el M√°rta Ir√©n, a kutat√°st t√°mogat√≥ Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ja.

‚ÄěA kutat√°s √∂tletgazd√°jak√©nt rem√©lem, hogy a kapott eredm√©nyek nem csak a r√©sztvevŇĎk, de a FŇĎv√°ros sz√°m√°ra is hasznos √©s a gyakorlatba √°t√ľltethetŇĎ tervekkel, javaslatokkal szolg√°lnak, melynek gy√ľm√∂lcs√©t a budapesti lakoss√°g is √©lvezheti majd.‚ÄĚ ‚Äď Fegyverneky S√°ndor , Magyarorsz√°g elsŇĎ orsz√°gos fŇĎ√©p√≠t√©sze √©s a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny eln√∂ke

Replan

A projekt r√©szleteirŇĎl √©s tov√°bbi √©rdekess√©gekrŇĎl addig is folyamatosan t√°j√©koz√≥dhatnak a Replan blogj√°n (replankutatas.blog.hu), facebook oldal√°n (www.facebook.com/replankutatas) √©s az √©p√≠t√©szszakma rendezv√©nyein, ahol a csapattagokkal is szem√©lyesen tal√°lkozhatnak.

 

 

 

 

 

Zsad√°nyi l√°togat√°s

Az orsz√°gszerte, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val 35 telep√ľl√©sen meg√©p√ľlt otthonok sz√°mos csal√°d √©let√©t v√°ltoztatt√°k meg. M√©gis van egy hely, amely kitŇĪnik a t√∂bbi k√∂z√ľl, Zsad√°ny egy k√∂zel 1800 fŇĎs B√©k√©s megyei telep√ľl√©s.

M√°jus 21-√©n, H√ļsv√©t elŇĎtt az Alap√≠tv√°ny k√©pviselŇĎi ell√°togattak Zsad√°nyba. C√©ljuk egy r√∂vid film k√©sz√≠t√©s√©n kereszt√ľl bemutatni a p√©lda√©rt√©kŇĪ √∂sszefog√°s eredm√©nyek√©nt megval√≥sult, kr√≠zis helyzetbe ker√ľlt gyermekek √©s √©desany√°k otthonra tal√°l√°s√°t, az anyaotthon megval√≥sul√°s√°t. A Csal√°dok √Ātmeneti Otthona a Zsad√°nyi Nagyk√∂zs√©g √Ėnkorm√°nyzata kezdem√©nyez√©s√©re, a Reform√°tus Egyh√°zk√∂zs√©ggel √∂sszefogva, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val √©p√ľlt meg.

2009 √©v v√©ge √≥ta az Egyh√°zk√∂zs√©g √ľzemeltet√©s√©vel 25 embernek ad es√©lyt egy √ļj √©let kezd√©s√©hez. Jelenleg 7 √©desanya 18 gyermek√©vel tal√°lt nem csak mened√©kre, hanem otthonra itt. A p√©lda √©rt√©kŇĪ kezdem√©nyez√©s siker√©t √©s l√©tjogosults√°g√°t mi sem bizony√≠tja jobban, mint az, hogy elk√©sz√ľlt a tov√°bbl√©ptetŇĎ otthon. Az Alap√≠tv√°ny k√©pviselŇĎi egy apr√≥ h√ļsv√©ti csomaggal lept√©k meg a gyermekeket, hogy mosolyt csaljanak az arcukra.

Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny ‚Äď √únnep√©lyes Eredm√©nyh√≠rdet√©s

A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny jubileumi √∂t√∂dik p√°ly√°zat√°nak √ľnnep√©lyes eredm√©nyhirdet√©s√©re ker√ľlt sor a Cs√°sz√°r-f√ľrdŇĎben. Az esem√©nyt Seres L√°szl√≥ a Nemzetgazdas√°gi Miniszt√©rium helyettes √°llamtitk√°ra nyitotta meg. Az elm√ļlt √∂t √©vben 35 √∂nkorm√°nyzatot t√°mogatott 500 milli√≥ forinttal az Alap√≠tv√°ny, s ennek r√©v√©n eddig k√∂zel 130 r√°szorul√≥ csal√°d tal√°lt √ļj otthonra.

Az esem√©ny m√©lt√≥ helysz√≠ne volt haz√°nk egyik legr√©gebbi f√ľrdŇĎ √©p√ľlete a Cs√°sz√°r-f√ľrdŇĎ, mely a teljes rekonstrukci√≥t k√∂vetŇĎen m√©g nem nyitotta meg kapuit a nagyk√∂z√∂ns√©g elŇĎtt. A helysz√≠n k√©pviselet√©ben Kozma Imre atya, a Beteg√°pol√≥ Irgalmasrend magyarorsz√°gi vezetŇĎje √ľdv√∂z√∂lte a vend√©geket.

Seres L√°szl√≥ √°llamtitk√°r megnyit√≥ besz√©d√©ben kiemelte, hogy a t√°rsadalmi felelŇĎss√©gv√°llal√°s kitŇĪnŇĎ p√©ld√°ja √∂lt testet a megval√≥sul√≥ b√©rlak√°sokban, otthonokban. Az otthonteremt√©sben a korm√°nyzat √©s a mec√©n√°sok is tudnak seg√≠teni, de mell√© mindig kell az akarat √©s az √∂ngondoskod√°s. KiemelkedŇĎ, ha ez az √∂ngondoskod√°s √©s mecenat√ļra telep√ľl√©s szinten az √∂nkorm√°nyzatok akarat√°b√≥l juttat csal√°dokat otthonhoz.

A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny idei nyertesei Nyerges√ļjfalu, D√©vav√°nya √©s Dabas v√°ros valamint √öjszentiv√°n K√∂zs√©g √∂nkorm√°nyzatai. Nyerges√ļjfalu eset√©ben az √ļj Sporth√°z tetŇĎter√©ben k√©t darab √ļj lak√°st alak√≠tanak ki, D√©vav√°nya v√°ros√°ban k√©t k√©tlak√°sos t√°rsash√°z √©p√≠t√©se val√≥sul meg az √∂nkorm√°nyzat b√©rlak√°s√©p√≠t√©si programja alapj√°n, Dabason k√©t b√©rlak√°st alak√≠tanak ki , √öjszentiv√°n K√∂zs√©g pedig hat √ļj b√©rlak√°ssal gazdagodik az √öjszentiv√°n D√©l-Nyugat lak√≥parkban. Ezzel az √°tadott lak√°sok sz√°ma k√©t √©ven bel√ľl 141-re emelkedik.

Richard Skene a Holcim Hung√°ria Zrt. eln√∂k-igazgat√≥ja az esem√©ny kapcs√°n kiemelte, nemcsak a gazdas√°gi v√°llalatok √°llnak rendk√≠v√ľli kih√≠v√°sok elŇĎtt, hanem a r√°szorul√≥ csal√°dok helyzete is m√©g nehezebb√© v√°lt, mivel l√©nyegesen szŇĪk√ľlt a megszerezhetŇĎ t√°mogat√°sok forr√°sa. Ez√©rt k√ľl√∂n√∂sen √∂r√ľl annak, hogy id√©n is siker√ľlt egy komoly probl√©ma megold√°s√°hoz hozz√°j√°rulni.

Az Alap√≠tv√°ny p√°ly√°zat√°n √∂nkorm√°nyzatok √©s √∂nkorm√°nyzati szervezetek vehetnek r√©szt, a ciklusonk√©nt elnyerhetŇĎ t√°mogat√°s √∂sszege √∂sszesen 100 milli√≥ forint. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny k√ľldet√©se: a h√°tr√°nyos helyzetben l√©vŇĎ csal√°dok otthonteremt√©s√©nek elŇĎseg√≠t√©se az √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si programok t√°mogat√°sa √°ltal.

 

K√©t b√©rlak√°s kialak√≠t√°s√°t tette lehetŇĎv√© M√≥rahalmon a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny


K√©t b√©rlak√°s kialak√≠t√°s√°t tette lehetŇĎv√© M√≥rahalmon a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny, mely √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt febru√°r 11-√©n adta √°t az ingatlanokat.
A v√°ros √∂nkorm√°nyzata 5.273.000 Ft saj√°t erŇĎ √©s 5.383.000 Ft alap√≠tv√°nyi p√°ly√°zati √∂sszeg seg√≠ts√©g√©vel teremtett otthont h√°tr√°nyos helyzetben l√©vŇĎ, szoci√°lisan r√°szorul√≥knak.

A Zsad√°nyi Reform√°tus Egyh√°zk√∂zs√©g febru√°r 7-√©n egy istentiszteletet k√∂vetŇĎen √ľnnep√©lyesen √°tadta a telep√ľl√©s elsŇĎ, csal√°dok sz√°m√°ra kialak√≠tott √Ātmeneti Otthon√°t, mely a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny 10.417.000Ft √∂sszegŇĪ t√°mogat√°s√°val val√≥sulhatott meg.

Zsad√°nyban nem volt megoldott a kr√≠zisbe ker√ľlt csal√°dok, gyermekeiket egyed√ľl nevelŇĎ any√°k, hajl√©ktalann√° v√°lt valamint hajl√©ktalan ell√°t√°s l√°t√≥k√∂r√©be ker√ľlt gyermekes csal√°dok lakhat√°si helyzete.

"Az √ļjonnan felavatott √©p√ľletben eredetileg b√©rlak√°sok kaptak volna helyet. √Ām a fel√ļj√≠t√°si munk√°latok sor√°n kider√ľlt, hogy az √©p√ľletet teljesen √ļjra kell √©p√≠teni. Ekkor fogalmaz√≥dott meg benn√ľnk a gondolat, hogy a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel fel√©p√≠ts√ľk B√©k√©s megye harmadik, csal√°dokat seg√≠tŇĎ √°tmeneti otthon√°t.

 

Megjelent az Alap√≠tv√°ny elsŇĎ h√≠rlevele.


Alapítványunk 2009/2010-es pályázati ciklusában az alábbi feltételekkel hirdette meg pályázatát:
A p√°ly√°zatra √∂nkorm√°nyzatok √©s √∂nkorm√°nyzati szervek (pl. k√∂zhaszn√ļ t√°rsas√°gok) jelentkez√©s√©t v√°rjuk. A r√©sztvevŇĎk b√©rlak√°s√°llom√°nyuk n√∂vel√©s√©re nyerhetnek t√°mogat√°st maximum 50 milli√≥ Ft √©rt√©kben, de legfeljebb a beruh√°z√°s beker√ľl√©si √©rt√©k√©nek 50%-√°ig. Az elb√≠r√°l√°s sor√°n fontos szempontk√©nt √©rt√©kelj√ľk az √©p√≠t√©szeti sz√≠nvonalat √©s az energetikai megfelelŇĎs√©get.
‚ÄĘ A juttat√°s m√≥dja vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°s, √∂sszesen 100 milli√≥ Ft.
‚ÄĘ A p√°ly√°zatok be√©rkez√©si hat√°rideje: 2010. j√ļlius 15.
‚ÄĘ Eredm√©nyhirdet√©s 2010. szeptember 10.
A beadv√°nyt k√©t p√©ld√°nyban, al√°√≠r√°ssal ell√°tott, lez√°rt bor√≠t√©kban szem√©lyesen vagy postai k√ľldem√©nyk√©nt a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny c√≠m√©re ‚Äď 1037 Budapest, Montevideo u. 2/c-re k√ľldj√©k.


Az elsŇĎ anyaotthon √©p√≠t√©s√©t t√°mogatta a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny Zsad√°nyban
A Zsad√°nyi Reform√°tus Egyh√°zk√∂zs√©g febru√°r 7-√©n egy istentiszteletet k√∂vetŇĎen √ľnnep√©lyesen √°tadta a telep√ľl√©s elsŇĎ, csal√°dok sz√°m√°ra kialak√≠tott √Ātmeneti Otthon√°t, mely a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny k√∂zel 10,5 milli√≥ Ft √∂sszegŇĪ-, valamint a D√©l-alf√∂ldi regi√≥ legh√°tr√°nyosabb helyzetŇĪ kist√©rs√©geinek felz√°rk√≥ztat√°s√°t szolg√°l√≥ fejleszt√©sekre ki√≠rt p√°ly√°zat (DARF LEKI) 8,3 milli√≥ Ft-os √°llami t√°mogat√°s√°val val√≥sulhatott meg.
‚ÄúAz √ļjonnan felavatott √©p√ľletben eredetileg b√©rlak√°sok kaptak volna helyet. √Ām a fel√ļj√≠t√°si munk√°latok sor√°n kider√ľlt, hogy az √©p√ľletet teljesen √ļjra kell √©p√≠teni. Ekkor fogalmaz√≥dott meg benn√ľnk a gondolat, hogy a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel fel√©p√≠ts√ľk B√©k√©s megye harmadik, csal√°dokat seg√≠tŇĎ √°tmeneti otthon√°t. Nagyon h√°l√°sak vagyunk az Alap√≠tv√°nynak, hogy lehetŇĎv√© tette ennek a szoci√°lis probl√©m√°nak a megold√°s√°t‚ÄĚ ‚Äď mondta Dud√°s √Ārp√°d, Zsad√°ny polg√°rmestere.


European Excellence Awards 2009
A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny b√©rlak√°s√©p√≠t√©s-t√°mogat√°si programj√°val egy nemzetk√∂zi szintŇĪ megm√©rettet√©sen, a European Excellence Awards 2009-es p√°ly√°zat√°n indult. 1250 be√©rkezett p√°ly√°zatb√≥l, kateg√≥ri√°j√°ban az elsŇĎ 5 k√∂z√∂tt v√©gzett az Alap√≠tv√°ny.
A h√≠rlev√©l let√∂ltehtŇĎ itt: h√≠rlev√©l

Zsad√°ny‚ÄďBudapest, 2010. febru√°r 7.

A Zsad√°nyi Reform√°tus Egyh√°zk√∂zs√©g febru√°r 7-√©n egy istentiszteletet k√∂vetŇĎen √ľnnep√©lyesen √°tadta a telep√ľl√©s elsŇĎ, csal√°dok sz√°m√°ra kialak√≠tott √Ātmeneti Otthon√°t, mely a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny 10.417.000Ft √∂sszegŇĪ t√°mogat√°s√°val val√≥sulhatott meg.

Zsad√°nyban nem volt megoldott a kr√≠zisbe ker√ľlt csal√°dok, gyermekeiket egyed√ľl nevelŇĎ any√°k, hajl√©ktalann√° v√°lt valamint hajl√©ktalan ell√°t√°s l√°t√≥k√∂r√©be ker√ľlt gyermekes csal√°dok lakhat√°si helyzete.

"Az √ļjonnan felavatott √©p√ľletben eredetileg b√©rlak√°sok kaptak volna helyet. √Ām a fel√ļj√≠t√°si munk√°latok sor√°n kider√ľlt, hogy az √©p√ľletet teljesen √ļjra kell √©p√≠teni. Ekkor fogalmaz√≥dott meg benn√ľnk a gondolat, hogy a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel fel√©p√≠ts√ľk B√©k√©s megye harmadik, csal√°dokat seg√≠tŇĎ √°tmeneti otthon√°t. Nagyon h√°l√°sak vagyunk az Alap√≠tv√°nynak, hogy lehetŇĎv√© tette ennek a szoci√°lis probl√©m√°nak a megold√°s√°t" - mondta Dud√°s √Ārp√°d, Zsad√°ny polg√°rmestere.

A zsad√°nyi Csal√°dok √Ātmeneti Otthona megval√≥s√≠t√°s√°t az √°llam is t√°mogatta, ugyanis a telep√ľl√©s a D√©l-alf√∂ldi r√©gi√≥ legh√°tr√°nyosabb helyzetŇĪ kist√©rs√©geinek felz√°rk√≥ztat√°s√°t szolg√°l√≥ fejleszt√©sekre ki√≠rt p√°ly√°zat (DARF LEKI) keret√©ben 8,3 milli√≥ Ft t√°mogat√°st nyert.

A 2009. december 15-e √≥ta mŇĪk√∂dŇĎ otthon 9 szob√°j√°ban √∂sszesen 25 szem√©lynek tud √°tmeneti sz√°ll√°st ny√ļjtani, jelenleg 17 lak√≥ja van. Az √©p√ľletet r√©szben √ļjonnan √©p√≠tett√©k, r√©szben √°talak√≠tott√°k. A f√∂ldszinten √©s a tetŇĎt√©rben a lak√≥szob√°k mellett irod√°t, t√∂bb k√∂z√∂s helyis√©get, f√ľrdŇĎszob√°kat √©s illemhelyeket alak√≠tottak ki. A lak√≥szob√°k 2-3 szem√©lyesek, a bent lak√≥k ig√©nyeinek megfelelŇĎen teljesen felszerelve. 4 szoba m√©g k√ľl√∂n f√ľrdŇĎszob√°val is rendelkezik, ami lehetŇĎv√© teszi, hogy k√ľl√∂n√°ll√≥ b√©rlak√°sokk√©nt haszn√°lj√°k az √©p√ľlet egy r√©sz√©t, amikor m√°r nem √°tmeneti otthonk√©nt van r√° sz√ľks√©g.
Az int√©zm√©ny 5 szakk√©pzett munkat√°rssal megszak√≠t√°s n√©lk√ľli munkarend szerint mŇĪk√∂dik, ezzel a k√∂zel 1700 fŇĎs telep√ľl√©s foglalkoztat√°si probl√©m√°it is enyh√≠ti a felavatott √°tmeneti otthon. A szem√©lyzet gondoskodik a gyermekek testi, √©rtelmi, √©rzelmi, erk√∂lcsi fejlŇĎd√©s√©t elŇĎseg√≠tŇĎ k√∂r√ľlm√©nyekrŇĎl, a sz√ľlŇĎknek pedig az ell√°t√°s mellett jogi, pszichol√≥giai, ment√°lhigi√©n√©s seg√≠ts√©get is ny√ļjt. Mindezen fel√ľl gy√ľlekezeti alkalmak seg√≠tik a lak√≥k tov√°bbi lelki megerŇĎs√∂d√©s√©t.

"KiemelkedŇĎen fontos eredm√©nynek tartom, hogy az Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel egy eddig egyed√ľl√°ll√≥ kezdem√©nyez√©s val√≥sulhatott meg. Az Alap√≠tv√°ny r√©v√©n, az eredetileg b√©rlak√°s√©p√≠t√©sre sz√°nt t√°mogat√°ssal egy orsz√°gos szinten jelen l√©vŇĎ probl√©m√°t siker√ľlt enyh√≠teni Zsad√°nyban, hiszen t√∂bb telep√ľl√©s √©s v√°ros is k√ľzd a csal√°dok sz√°m√°ra kialak√≠tott √°tmeneti otthonok hi√°ny√°val" - emelte ki M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja az √°tad√°si √ľnneps√©gen.

Környezettudatosan kialakított lakásokat adott át a Holcim Hungária Otthon Alapítvány Sándorfalván
Sándorfalva-Budapest, 2009. október 16.

A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny, okt√≥ber 16-√°n n√©gy b√©rlak√°st adott √°t S√°ndorfalv√°n, melyek mindegyike k√∂rnyezettudatos √©p√≠t√©szeti megold√°sokkal √©p√ľlt. A telep√ľl√©s √∂nkorm√°nyzata 24 930 000 forint alap√≠tv√°nyi p√°ly√°zati keret seg√≠ts√©g√©vel teremtett √ļj otthonokat a telep√ľl√©sen.

A n√©gylak√°sos t√°rsash√°z S√°ndorfalv√°n a PetŇĎfi utc√°ban tal√°lhat√≥ csendes, nyugodt k√∂rnyezetben. A 48 m2 - 65 m2 alapter√ľletŇĪ, 2 db 1+1 f√©lszob√°s, 1+2 f√©lszob√°s √©s 1+ 3 f√©lszob√°s eloszt√°s√ļ lak√°sok egy kor√°bban kihaszn√°latlan, infrastrukt√ļr√°val ell√°tott √∂nkorm√°nyzati ingatlanban kaptak helyet. Mivel S√°ndorfalva √©s k√∂rny√©ke term√©szeti √©rt√©kekben bŇĎvelkedik, egy√©rtelmŇĪ volt a d√∂nt√©s, hogy modern st√≠lust k√∂vetŇĎ, amerikai konyh√°s (nappali-√©tkezŇĎ-konyha) lak√°sokat k√∂rnyezettudatos √©p√≠t√©szeti megold√°sokkal alak√≠ts√°k ki.

A fŇĪt√©sr√°seg√≠t√©ses napkollektoros v√≠zmeleg√≠tŇĎ rendszer k√≠v√ľlrŇĎl is j√≥l l√°that√≥, mert a t√°rsash√°zon elhelyezett napkollektorok azonnal szembetŇĪnnek.
A megfelelŇĎ hŇĎszigetel√©s √©rdek√©ben az √©p√ľletszerkezet extra hŇĎszigetel√©st √©s
3 r√©teg √ľvegez√©ssel ell√°tott homlokzati ny√≠l√°sz√°r√≥kat kapott. A szigetel√©s mellett energiatakar√©kos √©s k√∂rnyezettudatos, hŇĎszivatty√ļs fŇĪtŇĎrendszer ker√ľlt be√©p√≠t√©sre, mely a ny√°ri melegben a hŇĪt√©st is lehetŇĎv√© teszi. A v√≠z √ļjrahasznos√≠t√°st is figyelemrem√©lt√≥ m√≥don oldott√°k meg az √©p√≠tŇĎk: a h√°zi szennyv√≠ztiszt√≠t√≥ berendez√©s locsol√°sra hasznos√≠that√≥, a mell√©khelyis√©g √∂bl√≠t√©s√©hez sz√ľks√©ges vizet, illetve a mos√≥g√©p v√≠zig√©ny√©t pedig az esŇĎv√≠z hasznos√≠t√°s√°val biztos√≠tja a rendszer.

Kakas B√©la, S√°ndorfalva polg√°rmestere elmondta, hogy a k√∂rnyezettudatos √©p√≠t√©si technik√°knak k√∂sz√∂nhetŇĎen kevesebb az energia √©s v√≠zfelhaszn√°l√°s, a b√©rlak√°sokban, √≠gy alacsony lesz a rezsi k√∂lts√©ge. "A k√∂rnyezet- √©s p√©nzt√°rcabar√°t megold√°sokkal seg√≠tj√ľk a b√©rlŇĎket, hogy a maximum 5 √©vre b√©relhetŇĎ lak√°sb√≥l m√°r saj√°t otthonukba k√∂lt√∂zhessenek" - tette hozz√° a polg√°rmester.

A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel megval√≥sul√≥ b√©rlak√°sokkal S√°ndorfalva √Ėnkorm√°nyzata a telep√ľl√©srŇĎl hi√°nyz√≥ "fecskelak√°sok" probl√©m√°j√°t k√≠v√°nja megoldani, de a k√©t nagyobb lak√°s m√°r csal√°dosok sz√°m√°ra is ide√°lis.
A lak√≥k kiv√°laszt√°sa m√©g folyamatban van, az √∂nkorm√°nyzat hirdetm√©ny √ļtj√°n h√≠vta fel a figyelmet a b√©relhetŇĎ lak√°sokra. A p√°ly√°zatok beny√ļjt√°s√°nak hat√°rideje okt√≥ber 19-√©n j√°r le. Minden olyan 35 √©v alatti, legal√°bb 6 h√≥napja S√°ndorfalv√°n √©lŇĎ vagy dolgoz√≥ szem√©ly p√°ly√°zhat a b√©rlak√°sokra, akiknek a havi nett√≥ j√∂vedelme minimum 57 000 forint (egyed√ľl√°ll√≥ p√°ly√°z√≥ eset√©n 71 250 forint). A K√©pviselŇĎ-test√ľlet d√∂nt√©se ut√°n, legkor√°bban novemberben k√∂lt√∂zhetnek az elsŇĎ lak√≥k, akik maximum 5 √©vre k√∂thetnek b√©rleti szerzŇĎd√©st √©s elŇĎ-takar√©koss√°gi v√°llal√°st kell tenni√ľk.

"A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny √∂r√∂mmel seg√≠tette S√°ndorfalva energiatakar√©kos, ez√°ltal k√∂rnyezet- √©s p√©nzt√°rcabar√°t b√©rlak√°s √©p√≠t√©si terveit, melyek megval√≥sul√°s√°val egy k√∂rnyezetv√©delmi szempontokat elŇĎt√©rbe helyezŇĎ, p√©lda√©rt√©kŇĪ √©s j√∂vŇĎbe mutat√≥ √©p√ľletegy√ľttest hozhattunk l√©tre" - mondta az √°tad√≥ √ľnneps√©gen M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

 

Negyedszer jelentette meg fenntarthatósági jelentését a Holcim
Negyedszer jelentette meg fenntarthatósági jelentését a Holcim

A napokban tette k√∂zz√© a 2008-as √©vrŇĎl sz√≥l√≥ fenntarthat√≥s√°gi jelent√©s√©t a Holcim Hung√°ria Zrt., ez√ļttal kiz√°r√≥lag elektronikus form√°ban. A v√°llalat 2006-ban jelentette meg elsŇĎ fenntarthat√≥s√°gi jelent√©s√©t, melyben a 2005-ben tett erŇĎfesz√≠t√©seket, az el√©rt eredm√©nyeket √©s j√∂vŇĎre vonatkoz√≥ terveiket publik√°lt√°k.

Az√≥ta minden √©vben t√°j√©koztatj√°k a k√∂zv√©lem√©nyt a fenntarthat√≥ v√°llalati mŇĪk√∂d√©s h√°rmas egys√©g√©t alkot√≥ ter√ľleteken (gazdas√°gi fejlŇĎd√©s, k√∂rnyezet meg√≥v√°sa √©s t√°rsadalmi szerepv√°llal√°s) el√©rt eredm√©nyeikrŇĎl, terveikrŇĎl s int√©zked√©sekrŇĎl. Az ENSZ Glob√°lis Meg√°llapod√°s√°nak 2005-√∂s al√°√≠r√°sakor √∂nk√©nt v√°llalt√°k, hogy minden √©vben megjelentetnek egy besz√°mol√≥t.

Az idei jelent√©s √ļj form√°ban jelent meg: √∂sszhangban a k√∂rnyezetv√©delmi t√∂rekv√©sekkel a v√°llalat kiz√°r√≥lag elektronikus kiadv√°nyt publik√°lt (honlapjukon √©s CD-n jelentette meg a kiadv√°nyt). A GRI Jelent√©st√©teli Keretrendszer (Global Reporting Initiative) ir√°nyelveit szem elŇĎtt tartva, megfelelve a B minŇĎs√≠t√©si szintnek.

A 2008-r√≥l sz√≥l√≥ kiadv√°nyban is kiemelt hangs√ļlyt fektettek az ipar√°got jellemzŇĎ legfontosabb ter√ľletekre, √≠gy a nem-meg√ļjul√≥ term√©szeti erŇĎforr√°sok meg√≥v√°s√°ra, az energiahat√©konys√°g jav√≠t√°s√°ra, az √ľvegh√°zhat√°s√ļ g√°zok kibocs√°t√°s√°nak cs√∂kkent√©s√©re, az eg√©szs√©g- √©s munkav√©delemre, valamint a t√°rsadalmi szerepv√°llal√°sra.

T√°rsadalmi szerepv√°llal√°sa r√©szek√©nt, az otthonteremt√©s t√°mogat√°s√°√©rt hozta l√©tre a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°nyt, melynek a r√©szv√©tel√©vel √°tadott otthonok sz√°ma 4 √©v alatt 2008-ra el√©rte a haz√°nkban √©p√ľlt √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok 27,9 %-√°t. A fenntarthat√≥ √©p√≠t√©szet n√©pszerŇĪs√≠t√©s√©t c√©lul kitŇĪzve a Holcim csoport l√©trehozta a Holcim Awards for Sustainable Construction nemzetk√∂zi versenyt, melyen bel√ľl d√≠jazza az innovat√≠v, j√∂vŇĎorient√°lt √©s fenntarthat√≥ √©p√≠t√©szeti terveket.

A jelent√©sbŇĎl megismerhetik az elk√∂vetkezŇĎ idŇĎkre vonatkoz√≥ c√©lkitŇĪz√©seiket, s √°ttekinthetik, hogy a kor√°bbi √©vekhez k√©pest hogyan alakult a v√°llalat teljes√≠tm√©nye, siker√ľlt-e el√©rni√ľk a kor√°bban megfogalmazott c√©lokat
‚ÄěMost megjelenŇĎ riportunk magyarorsz√°gi tev√©kenys√©g√ľnket √∂leli fel √©s csak elektronikus form√°ban adjuk ki, elsŇĎsorban k√∂rnyezetv√©delmi megfontol√°sokb√≥l. A jelent√©s c√©lja, hogy √°tfog√≥ k√©pet adjon tev√©kenys√©g√ľnk eredm√©nyeirŇĎl √©s hat√°sair√≥l gazdas√°gi, k√∂rnyezetv√©delmi √©s t√°rsadalmi szempontb√≥l egyar√°nt‚ÄĚ ‚Äď mondta el Richard Skene, a Holcim eln√∂k-igazgat√≥ja.

‚ÄěA kiadv√°ny tartalm√°nak megvitat√°s√°ra √©rintetti f√©l f√≥rumot szervezt√ľnk az elŇĎk√©sz√≠t√©s szakasz√°ban, melyen sz√°mos √©rt√©kes √©s hasznos javaslatot kaptunk a szak√©rtŇĎ r√©sztvevŇĎktŇĎl, s az elhangzott √©szrev√©teleket be√©p√≠tett√ľk a jelent√©sbe‚ÄĚ ‚Äď mondta el M√°rta Ir√©n, kommunik√°ci√≥s igazgat√≥. ‚ÄěNagyon b√ľszke vagyok arra, hogy jelent√©s√ľnkben az illusztr√°ci√≥k√©nt haszn√°lt fot√≥k nagy r√©sz√©t munkat√°rsaink k√©sz√≠tett√©k‚ÄĚ ‚Äď tette hozz√° a szakember.

.
A napokban megjelentetett fenntarthatósági jelentés a cég honlapján is megtalálható a http://www.holcim.hu/holcimweb/gc/HU/uploads/Holcim_fenntarthatosagi_jelentes_2008_20091002_kicsi.pdf. címen.

 

√Ėnkorm√°nyzati b√©rlak√°st adott √°t Szent√©n a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny
Szente‚ÄďBudapest, 2009. augusztus 15.

A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny, augusztus 15-√©n lak√°st adott √°t Szent√©n a XVIII. N√≥gr√°d Megyei Vad√°sznap keret√©ben. Az √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°st a telep√ľl√©s √∂nkorm√°nyzata 2.923.000 Ft saj√°t erŇĎ √©s 2.800.000 Ft alap√≠tv√°nyi t√°mogat√°ssal √ļj√≠totta fel. Az √ļj lak√°sba a telep√ľl√©s sz√°m√°ra kiemelkedŇĎen fontos pedag√≥gus csal√°d k√∂lt√∂z√∂tt.

A b√©rlak√°s a 346 lakos√ļ Szente k√∂zpontj√°ban, a Kossuth √ļton tal√°lhat√≥. A haszn√°laton k√≠v√ľli, r√©gi tŇĪzolt√≥szert√°r, mely √°t√©p√≠t√©sre ker√ľlt, kiv√°l√≥ v√°laszt√°snak bizonyult, hiszen nagyon j√≥l megk√∂zel√≠thetŇĎ √©s k√∂rnyezete tov√°bb bŇĎv√≠thetŇĎ, √≠gy t√∂k√©letesen illeszkedik a k√∂zs√©g hossz√ļ t√°v√ļ fejleszt√©si terveibe.

A 43,16 m¬≤ alapter√ľletŇĪ lak√°shoz tartozik m√©g egy 15,17 m¬≤-es terasz is. Az √°t√©p√≠t√©s sor√°n nagy figyelmet ford√≠tottak arra, hogy az √ļj b√©rlak√°s is mag√°n viselje a k√∂rny√©kre jellemzŇĎ √©p√≠t√©szeti st√≠lus jegyeit, ez√©rt egy bel√ľl modern, k√ľlsŇĎs√©geiben azonban gerend√°s paraszth√°z jellegŇĪ, kontyos tetŇĎszerkezetŇĪ lak√°s ker√ľlt √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt felszentel√©sre.

Az √°tadott b√©rlak√°s hozz√°j√°rul a telep√ľl√©s lakoss√°gmegtart√≥ erej√©nek n√∂vel√©s√©hez, elsŇĎsorban a fiatalok ‚Äď fŇĎk√©nt a szoci√°lisan r√°szorul√≥k ‚Äď leteleped√©s√©nek elŇĎseg√≠t√©s√©t hivatott szolg√°lni.
‚ÄěAz √∂nkorm√°nyzatnak az ig√©nylŇĎk k√∂z√ľl siker√ľlt az elsŇĎ b√©rlŇĎket is kiv√°lasztania, akik fiatal h√°zask√©nt hossz√ļt√°von k√©pzelik Szent√©n a j√∂vŇĎbeni √©let√ľket, √©s pedag√≥gusk√©nt √©rt√©kes tagjai a helyi k√∂z√∂ss√©gnek‚ÄĚ‚Äď mondta Ill√©s K√°lm√°n, Szente polg√°rmestere.

A k√∂zs√©g vezetŇĎje elmondta, hogy a kis telep√ľl√©seken √°ltal√°ban kev√©s a b√©rlak√°sok sz√°ma, ez√©rt Szente lakoss√°ga sz√°m√°ra k√ľl√∂n√∂sen nagy seg√≠ts√©get jelent, hogy a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°nynak k√∂sz√∂nhetŇĎen fel√©p√ľlhetett a Kossuth √ļti b√©rlak√°s.

‚ÄěA Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen a kialak√≠tott otthonok ar√°nya 2008-ban m√°r el√©rte az orsz√°gosan √©p√ľlt √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok 27,9%-√°t. ‚ÄěA szentei b√©rlak√°s k√ľl√∂nlegess√©ge a k√∂rnyezethez j√≥l illeszthetŇĎ √©p√≠t√©szeti st√≠lus‚ÄĚ‚Äď mondta HegedŇĪs J√≥zsef, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak tagja.

Újabb 100 millióval támogatja a hazai bérlakásépítést a Holcim Hungária Otthon Alapítvány
Budapest, 2009. j√ļlius 21.

4 √©v alatt t√∂bb mint 400 milli√≥ forint felaj√°nl√°s√°val 127 √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°s l√©trehoz√°s√°t t√°mogatta a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny. A mostani √ļjabb 100 milli√≥s p√°ly√°zati kerettel a bŇĪv√∂s f√©l milli√°rdos √∂sszeget is meghaladja a v√°llalat eddigi felaj√°nl√°sa haz√°nkban ‚Äď j√ļniusban ugyanis √ļjabb 100 milli√≥s p√°ly√°zati keret ny√≠lt meg a telep√ľl√©si √∂nkorm√°nyzatok sz√°m√°ra.

A Holcim Hung√°ria Zrt. √°ltal 2004-ben l√©trehozott alap√≠tv√°ny c√©lja, hogy vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°st ny√ļjtson az √∂nkorm√°nyzatok b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si projektjeihez; haszn√°laton k√≠v√ľli, √∂nkorm√°nyzati tulajdon√ļ ingatlanok lakhat√°si c√©l√ļ √°talak√≠t√°s√°hoz. A hazai b√©rlak√°spiac fejleszt√©se √°ltal az alap√≠tv√°ny h√°tr√°nyos helyzetŇĪ vagy fiatal csal√°doknak tud seg√≠ts√©get ny√ļjtani az otthonteremt√©shez. A p√°ly√°zatok bead√°s√°nak hat√°rideje 2010. j√ļlius 15, melyek szakmai √©rt√©kel√©s√©re 2010 augusztus√°ban lesz, m√≠g az eredm√©nyhirdet√©sre 2010. szeptember 10-√©n ker√ľl sor.

2005-ben 36, 2006-ban 24, 2007-ben 33, 2008-ban pedig 34 ‚Äď √∂sszesen 127 ‚Äď √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°s √©p√≠t√©s√©t, illetve kialak√≠t√°s√°t seg√≠tette elŇĎ orsz√°gszerte a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny. A vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°s maxim√°lis √©rt√©ke id√©n is a beker√ľl√©si √∂sszeg maximum 50%-a lehet, projektenk√©nt legfeljebb 2-50 milli√≥ forint. A kedvezm√©nyezettnek a t√°mogatott projektet a szerzŇĎd√©s al√°√≠r√°s√°t√≥l sz√°m√≠tott 2 √©ven bel√ľl be kell fejezni. ElŇĎnyt √©lveznek az energiatakar√©koss√°gi √©s √©p√≠t√©szeti szempontb√≥l kiemelkedŇĎ p√°ly√°zatok.

‚ÄěAz Alap√≠tv√°ny tev√©kenys√©g√©nek l√©tjogosults√°g√°t jelzi, hogy 2008-ban a Magyarorsz√°gon √©p√ľlt b√©rlakosok 27,9 %- a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°nynak k√∂sz√∂nhetŇĎen j√∂tt l√©tre.
A p√°ly√°zaton r√©sztvevŇĎk sz√°ma is √©vrŇĎl √©vre jelentŇĎs n√∂veked√©st mutat, hiszen m√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott 36 lak√°s kialak√≠t√°s√°ra mintegy 105 milli√≥ forint √©rt√©kben, addig 2007-ben m√°r 34 telep√ľl√©s 201 otthon l√©trehoz√°s√°ra ig√©nyelt √∂sszesen 473 milli√≥ forintos t√°mogat√°st, m√≠g tavaly 34 telep√ľl√©s, mintegy 666 milli√≥ forintos t√°mogat√°sra ny√ļjtott be p√°ly√°zatot.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Dr. Fegyverneky S√°ndor, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak eln√∂ke.

‚ÄěA Holcim hisz abban, hogy √ľzleti sikert csak a t√°rsadalom √©s a helyi k√∂z√∂ss√©gek t√°mogat√°s√°val lehet el√©rni. E gondolat jegy√©ben fogant az Alap√≠tv√°ny l√©trehoz√°s√°nak √∂tlete. B√ľszk√©k vagyunk a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny eddig el√©rt eredm√©nyeire √©s elk√∂telezt√ľk magunkat a program folytat√°sa mellett. A kih√≠v√°sokkal teli gazdas√°gi k√∂rnyezet ellen√©re a v√°llalat tov√°bbra is kitart az otthonteremt√©s t√°mogat√°sa mellett, melyre napjainkban k√ľl√∂n√∂sen nagy sz√ľks√©g van Magyarorsz√°gon.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

A p√°ly√°zat ki√≠r√°sa √©s a r√©szletes p√°ly√°zati felt√©telek megtekinthetŇĎk a www.holcim.hu √©s a www.holcimotthon.hu weboldalakon.

 

Két bérlakást adott át a Holcim Hungária Otthon Alapítvány Jászfényszarun
J√°szf√©nyszaru ‚Äď Budapest, 2009. m√°rcius 26.

K√©t b√©rlak√°s kialak√≠t√°s√°t tette lehetŇĎv√© J√°szf√©nyszarun a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny, mely √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt m√°rcius 26-√°n adta √°t az ingatlanokat. A v√°ros √∂nkorm√°nyzata 8.985.503Ft saj√°t erŇĎ √©s ezzel az √∂sszeggel megegyezŇĎ alap√≠tv√°nyi p√°ly√°zati keret seg√≠ts√©g√©vel teremtett otthont k√©t h√°tr√°nyos helyzetben l√©vŇĎ, szoci√°lisan r√°szorul√≥ csal√°dnak.

A haszn√°laton k√≠v√ľli gy√≥gyszert√°r √°t√©p√≠t√©s√©vel kialak√≠tott b√©rlak√°sokat m√°rcius 26-√°n 11 √≥rakor adta √°t √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt GyŇĎrin√© dr. Czegl√©di M√°rta, J√°szf√©nyszaru polg√°rmestere, valamint dr. Tak√°cs Ildik√≥, a Holcim Hung√°ria Zrt. vezetŇĎ jogtan√°csosa. Az √ľnneps√©gen jelen voltak m√©g √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎk, valamint a kivitelezŇĎ v√°llalat √ľgyvezetŇĎ igazgat√≥ja is.

‚ÄěNagy √∂r√∂mmel t√∂lt el, hogy a dinamikus kivitelezŇĎi munk√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen az √©p√≠tkez√©s a hat√°ridŇĎre befejezŇĎd√∂tt: ez a telep√ľl√©sen √©lŇĎ lak√°sig√©nylŇĎk szempontj√°b√≥l nagyon kedvezŇĎ fejlem√©ny. Fontosnak tartjuk, hogy val√≥ban a legink√°bb r√°szorul√≥knak biztos√≠tsuk a kedvezŇĎ adotts√°g√ļ lakhat√°si k√∂r√ľlm√©nyeket ‚Äď a k√©t lak√°s k√∂zvetlen szomsz√©ds√°g√°ban tal√°lhat√≥ egy h√°ziorvosi rendelŇĎ √©s a v√©dŇĎnŇĎi szolg√°lat ‚Äď, ez√©rt p√°ly√°zat √ļtj√°n v√°lasztjuk ki a leendŇĎ lak√≥kat. M√©ret√ľkbŇĎl ad√≥d√≥an mindk√©t lak√°s ide√°lis, k√©nyelmes otthon lesz, hiszen az egyik 69, m√≠g a m√°sik lak√°s t√∂bb mint 94 n√©gyzetm√©teres. Biztos vagyok benne, hogy az egykori gy√≥gyszert√°rb√≥l kialak√≠tott lak√°sok hasznos √©s eszt√©tikus elemei lesznek a telep√ľl√©s kertv√°rosi r√©sz√©nek‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta GyŇĎrin√© dr. Czegl√©di M√°rta, polg√°rmester.

‚ÄěM√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott √∂sszesen 105 milli√≥ forintnyi t√°mogat√°st k√©rv√©nyezve, addig 2008-ban m√°r 32 telep√ľl√©s ig√©nyelt mind√∂sszesen 665 milli√≥ forintot. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel kialak√≠tott otthonok ar√°nya 2008-ban el√©rte az orsz√°gosan √©p√ľlt √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok 27,9%-√°t.‚ÄĚ ‚Äď mondta M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

Mórahalmon két bérlakást adott át a Holcim Hungária Otthon Alapítvány
Mórahalom-Budapest, 2009. február 11.

K√©t b√©rlak√°s kialak√≠t√°s√°t tette lehetŇĎv√© M√≥rahalmon a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny, mely √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt febru√°r 11-√©n adta √°t az ingatlanokat. A v√°ros √∂nkorm√°nyzata 5.273.000 Ft saj√°t erŇĎ √©s 5.383.000 Ft alap√≠tv√°nyi p√°ly√°zati √∂sszeg seg√≠ts√©g√©vel teremtett otthont h√°tr√°nyos helyzetben l√©vŇĎ, szoci√°lisan r√°szorul√≥knak.

A magas minŇĎs√©gben √©s eszt√©tikusan kivitelezett R√∂szkei √ļti b√©rlak√°sokat febru√°r 11-√©n 13 √≥rakor adta √°t √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt N√≥gr√°di Zolt√°n,
M√≥rahalom polg√°rmestere, orsz√°ggyŇĪl√©si k√©pviselŇĎ, valamint M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja. Az √ľnneps√©gen jelen voltak az √∂nkorm√°nyzat, valamint a kivitelezŇĎ v√°llalkoz√≥ k√©pviselŇĎi.

"Mindig √∂r√∂mmel l√°tom, ha fejleszt√©seink hat√°s√°ra "homokorsz√°g fŇĎv√°rosa" √ļjabb l√©pcsŇĎfokot l√©p feljebb. H√°tr√°nyos kist√©rs√©gi telep√ľl√©sk√©nt minden lehetŇĎs√©get meg kell ragadnunk, hogy megtartsuk az itt √©lŇĎket, √©s
√©letk√∂r√ľlm√©nyeiket minden erŇĎnkkel jav√≠tani tudjuk. A mai napon √ļjabb l√©p√©st tett√ľnk ennek √©rdek√©ben." -nyilatkozta N√≥gr√°di Zolt√°n, polg√°rmester.

"M√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott √∂sszesen 105 milli√≥ forintnyi t√°mogat√°st k√©rv√©nyezve, addig 2008-ban m√°r 32 telep√ľl√©s ig√©nyelt mind√∂sszesen 665 milli√≥ forintot. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny
seg√≠ts√©g√©vel kialak√≠tott otthonok ar√°nya 2007-ben el√©rte az orsz√°gosan √©p√ľlt √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok 11,8%-√°t." - mondta M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

A fel√ļj√≠tott √©p√ľlet eredetileg szolg√°lati lak√°snak √©p√ľlt az 1920-as √©vekben. K√©sŇĎbb oktat√°si int√©zm√©ny r√©szek√©nt, v√°ltoz√≥ szerepk√∂rt t√∂lt√∂tt be. Az alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel azonban meg√ļjulva visszakapja eredeti lak√°sfunkci√≥j√°t. Az √°talak√≠t√°s munk√°latai az √ľtemezettnek megfelelŇĎen haladtak, √≠gy a kivitelez√©si munk√°latok hat√°ridŇĎre elk√©sz√ľltek. A kor√°bban iskolai foglalkoztat√≥k√©nt mŇĪk√∂dŇĎ ingatlanb√≥l √°talak√≠tott k√©t √∂sszkomfortos otthon b√©rlŇĎit szoci√°lis alapon jel√∂lte ki az √∂nkorm√°nyzat.

 

Kom√°rom‚ÄďBudapest, 2009. janu√°r 15.

JelentŇĎs √∂sszeggel √°llt a kom√°romi b√©rlak√°s-fejleszt√©si projekt mell√© a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny. Ennek eredm√©nyek√©ppen janu√°r 15-√©n √ļj√©p√≠t√©sŇĪ, n√©gylak√°sos b√©rh√°zat adtak √°t. A v√°ros √∂nkorm√°nyzata 36.029.664 Ft saj√°t erŇĎ √©s 15.000.000 Ft alap√≠tv√°nyi p√°ly√°zati √∂sszeg seg√≠ts√©g√©vel teremtett otthont h√°tr√°nyos helyzetben l√©vŇĎ, szoci√°lisan r√°szorul√≥knak.

A magas minŇĎs√©gben √©s eszt√©tikusan kivitelezett V√°rosmajor utcai b√©rlak√°sokat janu√°r 15-√©n 10 √≥rakor adta √°t √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt Zatyk√≥ J√°nos, Kom√°rom polg√°rmestere, valamint Richard Skene, a Holcim Hung√°ria Zrt. eln√∂k-igazgat√≥ja. Az √ľnneps√©gen jelen volt Hornig Rudolfn√© alpolg√°rmester, Dr. Sz√∂llŇĎsy Ferenc c√≠mzetes fŇĎjegyzŇĎ, Dr. Szeidl Bernadett aljegyzŇĎ, Kom√°rom V√°ros k√©pviselŇĎtest√ľlet√©nek tagjai, az √©p√ľlet kivitelez√©s√©t v√©gzŇĎ v√°llalkoz√≥, az √©p√ľletet a k√©sŇĎbbiekben √ľzemeltetŇĎ c√©g k√©pviselŇĎje, valamint M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

‚ÄěNagy √∂r√∂mmel t√∂lt el, hogy a dinamikus kivitelezŇĎi munk√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen az √©p√≠tkez√©s a hat√°ridŇĎ elŇĎtt befejezŇĎd√∂tt: ez a v√°ros√°ban √©lŇĎ szoci√°lisan r√°szorultak szempontj√°b√≥l nagyon kedvezŇĎ fejlem√©ny. Biztos vagyok benne, hogy az ig√©nyesen kialak√≠tott sorh√°zak kis elŇĎkertjeikkel mutat√≥s √©s hasznos r√©szei lesznek a d√©li v√°rosr√©sznek.‚ÄĚ ‚Äďnyilatkozta Zatyk√≥ J√°nos, polg√°rmester.

‚ÄěM√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott √∂sszesen 105 milli√≥ forintnyi t√°mogat√°st k√©rv√©nyezve, addig 2008-ban m√°r 32 telep√ľl√©s ig√©nyelt mind√∂sszesen 665 milli√≥ forintot. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel kialak√≠tott otthonok ar√°nya 2007-ben el√©rte az orsz√°gosan √©p√ľlt √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok 11,8%-√°t.‚ÄĚ ‚Äď mondta Richard Skene, a Holcim Hung√°ria Zrt. eln√∂k-igazgat√≥ja.

A v√°ros d√©li r√©sz√©ben fekvŇĎ √∂nkorm√°nyzati telek megfelelŇĎ k√∂r√ľlm√©nyeket biztos√≠tott az ingatlan meg√©p√≠t√©s√©re, hiszen egyik fel√©ben m√°r hosszabb ideje b√©rlak√°sok √°lltak.

Kom√°rom V√°ros K√©pviselŇĎtest√ľlete a telek szabadon √°ll√≥ r√©sz√©be n√©gylak√°sos szoci√°lis b√©rlak√°s meg√©p√≠t√©s√©t hat√°rozta el. Az elk√©sz√ľlt, pinceszint n√©lk√ľli, egyszintes, egyenk√©nt k√∂zel 52 m¬≤-es (plusz terasz √©s kamra) lak√°sok a szomsz√©dos h√°zakhoz funkcion√°lisan illeszkednek. Az √©p√ľletegy√ľttes egys√©ges k√©pet alkot, a h√°zak azonban k√ľl√∂n-k√ľl√∂n is csal√°dias, meghitt otthont ny√ļjtanak. A lak√°sokon bel√ľli helyis√©gek praktikus beoszt√°s√ļak: a k√©t szoba, √©s az amerikai konyh√°s megold√°ssal k√©sz√ľlt √©tkezŇĎ-nappali tetszetŇĎs, hangulatos lak√°sokat eredm√©nyezett, a tetŇĎszerkezet f√©lnyeregtetŇĎs kialak√≠t√°sa pedig egyediv√© tette az √©p√ľleteket. Az ingatlan tereprendez√©s√©n, parkos√≠t√°s√°n t√ļlmenŇĎen a h√°zak m√∂g√∂tti r√©szen egy kis j√°tsz√≥teret is kialak√≠tottak, mely elengedhetetlen a k√©t lak√≥t√∂mbben lak√≥ csal√°dok gyermekei sz√°m√°ra.

21 √ļj b√©rlak√°s H√≥dmezŇĎv√°s√°rhelyen: kar√°csonyi aj√°nd√©k a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°nyt√≥l
H√≥dmezŇĎv√°s√°rhely-Budapest, 2008. december 19.

December 19-√©n az eddigi legnagyobb sz√°m√ļ b√©rlak√°st, egyszerre huszonegyet adott √°t H√≥dmezŇĎv√°s√°rhelyen a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny. A v√°ros √∂nkorm√°nyzata 146.282.000 Ft saj√°t erŇĎ √©s 50.000.000 Ft alap√≠tv√°nyi p√°ly√°zati √∂sszeg seg√≠ts√©g√©vel teremtett otthont helyi csal√°doknak.

H√≥dmezŇĎv√°s√°rhely √Ėnkorm√°nyzata a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val kapott lehetŇĎs√©get arra, hogy szoci√°lis b√©rlak√°s √°llom√°ny√°t jelentŇĎs m√©rt√©kben n√∂velje. Az alap√≠tv√°nyi t√°mogat√°ssal az √∂nkorm√°nyzat 21 lak√°s kialak√≠t√°s√°t v√°llalta a L√°z√°r u. 10. sz√°m alatti, n√©gyemeletes ingatlanban. A kor√°bban irodah√°zk√©nt √ľzemelŇĎ √©p√ľletben kialak√≠tott √∂sszkomfortos lak√°sok b√©rleti jog√°t p√°ly√°zat √ļtj√°n nyert√©k el a v√°rosban √©lŇĎ fiatal csal√°dosok. Vel√ľk az √∂nkorm√°nyzat 5 √©ves idŇĎtartamra k√∂t√∂tt szerzŇĎd√©st, melyben v√°llalta, hogy amennyiben a b√©rlŇĎk a lak√°st abb√≥l a c√©lb√≥l adj√°k vissza, mert saj√°t tulajdon√ļ ingatlant v√°s√°rolnak, vagy √©p√≠tenek a v√°ros k√∂zigazgat√°si ter√ľlet√©n, √ļgy lak√°sc√©l√ļ helyi t√°mogat√°s form√°j√°ban 500.000-1.000.000 Ft k√∂z√∂tti √∂sszegben j√°rul hozz√° az ingatlan v√°s√°rl√°s√°hoz, illetve √©p√≠t√©s√©hez.
Az ig√©nyesen meg√©p√≠tett b√©rlak√°sokat december 19-√©n 9 √≥rakor adta √°t √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt Dr. L√°z√°r J√°nos, H√≥dmezŇĎv√°s√°rhely polg√°rmestere, valamint M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja. "Mind az √Ėnkorm√°nyzat, mind pedig a helyi lakosok is p√°ly√°ztak: mindannyiunk sikerek√©nt √©lem meg, hogy a mai szalag√°tv√°g√°st k√∂vetŇĎen √ľnnep√©lyesen √°tny√ļjtottuk a b√©rleti szerzŇĎd√©seket is. √ögy √©rzem, a k√∂z√∂sen √°t√©lt √©rz√©s a mai vil√°gban k√∂z√∂ss√©gteremtŇĎ √©s elŇĎremutat√≥." - nyilatkozta Dr. L√°z√°r J√°nos, polg√°rmester.

"B√ľszkes√©ggel t√∂lt el, hogy ez alkalommal az eddigi legnagyobb sz√°m√ļ lak√°st adhattuk √°t. Az Alap√≠tv√°ny fel√© ir√°nyul√≥ figyelmet jelzi, hogy a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel kialak√≠tott otthonok ar√°nya m√°r 2007-ben el√©rte az orsz√°gosan √©p√ľlt √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok 11,8%-√°t." - mondta M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

Csongr√°d‚ÄďBudapest, 2008. december 12.

Egy kor√°bbi √°llatorvosi rendelŇĎbŇĎl kialak√≠tott √∂nkorm√°nyzati szolg√°lati lak√°st adott √°t Csongr√°don a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny. A v√°ros √∂nkorm√°nyzata 2.040.000 Ft saj√°t erŇĎ √©s ugyanekkora m√©rt√©kŇĪ alap√≠tv√°nyi p√°ly√°zati √∂sszeg seg√≠ts√©g√©vel teremtett otthont.

Az alf√∂ldi v√°ros vezet√©se a b√©rlak√°s-fejleszt√©si program keret√©ben k√≠v√°nta bŇĎv√≠teni a kezel√©s√©ben √°ll√≥ szolg√°lati lak√°sok sz√°m√°t. E sz√°nd√©k√°t alapos elŇĎk√©sz√ľletekkel √©s j√≥l kidolgozott p√°lyamunk√°val tudta sikerre vinni. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny ‚Äď kor√°bbi t√°mogat√≥i gyakorlat√°t k√∂vetve - az ig√©nylŇĎ √∂nkorm√°nyzatot az √°talak√≠t√°s k√∂lts√©geinek fel√©vel t√°mogatta. A pozit√≠v elb√≠r√°l√°st k√∂vetŇĎen elindultak a munk√°latok, melyek eredm√©nyek√©ppen a Kossuth t√©r 7. sz. alatti, haszn√°laton k√≠v√ľli rendelŇĎbŇĎl kialak√≠tott ingatlan nemcsak meg√ļjult, hanem kellemes otthonn√° v√°lt.

A minden ig√©nyt kiel√©g√≠tŇĎ szolg√°lati b√©rlak√°st december 12-√©n 9 √≥rakor adta √°t √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt BedŇĎ Tam√°s, Csongr√°d polg√°rmestere, valamint M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja. ‚ÄěNagy √∂r√∂mmel t√∂lt el, hogy v√°rosunkban harmonikusan egyes√ľl a fejlŇĎdŇĎ gazdas√°gi √©s kultur√°lis √©let, √©s emellett tudunk, k√©pesek vagyunk a r√°szorul√≥kra is figyelni √©s felkarolni ŇĎket.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta BedŇĎ Tam√°s, polg√°rmester.
‚ÄěM√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott √∂sszesen 105 milli√≥ forintnyi t√°mogat√°st k√©rv√©nyezve, addig 2008-ban m√°r 32 telep√ľl√©s ig√©nyelt mind√∂sszesen 665 milli√≥ forintot. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel kialak√≠tott otthonok ar√°nya 2007-ben el√©rte az orsz√°gosan √©p√ľlt √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok 11,8%-√°t.‚ÄĚ ‚Äď mondta M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

Elk√©sz√ľlt a 10 lak√°sos b√©rh√°z T√°rnokon: fiatal csal√°dokon seg√≠t a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny

 

December 17-én háromszintes, tízlakásos bérházat adott át Tárnokon a Holcim Hungária Otthon Alapítvány.

A v√°ros √∂nkorm√°nyzata 49.970.000 Ft saj√°t erŇĎ √©s 29.000.000 Ft alap√≠tv√°nyi p√°ly√°zati √∂sszeg seg√≠ts√©g√©vel teremtett otthont fiatal h√°zasoknak.

Az √ļn. ‚Äěfecskeh√°z-program‚ÄĚ keret√©ben a tervek szerint olyan fiatalok jutnak otthonhoz, akik v√°llalj√°k, hogy saj√°t tulajdon√ļ lak√°suk megteremt√©se √©rdek√©ben rendszeresen takar√©koskodnak. Ezt jelentŇĎsen megk√∂nny√≠ti, hogy a 28 √©s 67m¬≤ k√∂z√∂tti ingatlanokat az √∂nkorm√°nyzati b√©rh√°zban a piaci √°rakhoz k√©pes ak√°r 30%-kal alacsonyabb b√©rleti d√≠j√©rt haszn√°lhatj√°k. A szerencs√©s p√°ly√°z√≥k h√©tfŇĎn √©rtes√ľltek arr√≥l, hogy sikeresen p√°ly√°ztak: a kedvezm√©nyt 3 √©ven kereszt√ľl vehetik ig√©nybe.

A nagyk√∂zs√©gre √©s k√∂rny√©k√©re jellemzŇĎ √©p√≠t√©szeti mot√≠vumokat is mag√°n visel a t√°rnoki √∂nkorm√°nyzat √°ltal kialak√≠tott b√©rh√°z, mely k√ľl√∂nleges lak√°sokat aj√°nl fiatal h√°zasp√°roknak. Az elŇĎreugr√≥ funkcion√°lis homlokzati t√∂meg, az oszlopos fŇĎbej√°rat, valamint a letisztult, szimmetrikus elrendez√©s mind-mind a figyelmes tervez√©st dics√©ri.

Az ig√©nyesen meg√©p√≠tett Ilona utcai b√©rlak√°sokat december 17-√©n 11 √≥rakor adta √°t √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt Szolnoki G√°bor, T√°rnok polg√°rmestere, valamint V√∂r√∂s Ferenc, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny k√©pviselet√©ben. ‚ÄěNagy √∂r√∂mmel t√∂lt el, hogy √ļj√©p√≠t√©sŇĪ, sz√≠nvonalas b√©rh√°zzal bŇĎv√ľlt telep√ľl√©s√ľnk. Nemcsak az a bek√∂lt√∂zŇĎ n√©h√°ny fiatal p√°r nyert, hanem telep√ľl√©s√ľnk is: jelentŇĎs l√©p√©st tett√ľnk egy fiatalos, √ļj k√∂zpont megteremt√©se fel√©.‚ÄĚ ‚Äďnyilatkozta Szolnoki G√°bor, polg√°rmester.

‚ÄěM√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott √∂sszesen 105 milli√≥ forintnyi t√°mogat√°st k√©rv√©nyezve, addig 2008-ban m√°r 32 telep√ľl√©s ig√©nyelt mind√∂sszesen 665 milli√≥ forintot. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel kialak√≠tott otthonok ar√°nya 2007-ben el√©rte az orsz√°gosan √©p√ľlt √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok 11,8%-√°t.‚ÄĚ ‚Äď mondta V√∂r√∂s Ferenc, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny k√©pviselŇĎje.

Csongrádon segített a Holcim Hungária Otthon Alapítvány

Egy kor√°bbi √°llatorvosi hivatal irodahelyis√©geibŇĎl kialak√≠tott √∂nkorm√°nyzati szolg√°lati lak√°st adott √°t Csongr√°don a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny. A v√°ros √∂nkorm√°nyzata 2.040.000 Ft saj√°t erŇĎ √©s ugyanekkora m√©rt√©kŇĪ alap√≠tv√°nyi p√°ly√°zati √∂sszeg seg√≠ts√©g√©vel teremtett otthont.

Az alf√∂ldi v√°ros vezet√©se a b√©rlak√°s-fejleszt√©si program keret√©ben k√≠v√°nta bŇĎv√≠teni a kezel√©s√©ben √°ll√≥ szolg√°lati lak√°sok sz√°m√°t. E sz√°nd√©k√°t alapos elŇĎk√©sz√ľletekkel √©s j√≥l kidolgozott p√°lyamunk√°val tudta sikerre vinni. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny ‚Äď kor√°bbi t√°mogat√≥i gyakorlat√°t k√∂vetve - az ig√©nylŇĎ √∂nkorm√°nyzatot az √°talak√≠t√°s k√∂lts√©geinek fel√©vel t√°mogatta. A pozit√≠v elb√≠r√°l√°st k√∂vetŇĎen elindultak a munk√°latok, melyek eredm√©nyek√©ppen a Kossuth t√©r 7. sz. alatti, haszn√°laton k√≠v√ľli iroda nemcsak meg√ļjult, hanem kellemes otthonn√° v√°lt.

A minden ig√©nyt kiel√©g√≠tŇĎ szolg√°lati b√©rlak√°st december 12-√©n 9 √≥rakor adta √°t √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt BedŇĎ Tam√°s, Csongr√°d polg√°rmestere, valamint M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja. ‚ÄěNagy √∂r√∂mmel t√∂lt el, hogy a v√°rosi irodah√°z fel√ļj√≠t√°s√°hoz kapcsol√≥d√≥an siker√ľlt kialak√≠tanunk egy annak mŇĪk√∂d√©s√©hez n√©lk√ľl√∂zhetetlen szolg√°lati lak√°st is, mely √°ltal a megb√≠zott gondnok a nap b√°rmely szak√°ban rendelkez√©sre √°ll, √©s biztos√≠tja az irodah√°zban l√©vŇĎ valamennyi hivatal √©s szervezet folyamatos, g√∂rd√ľl√©keny mŇĪk√∂d√©s√©t.‚ÄĚ

‚ÄěM√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott √∂sszesen 105 milli√≥ forintnyi t√°mogat√°st k√©rv√©nyezve, addig 2008-ban m√°r 32 telep√ľl√©s ig√©nyelt mind√∂sszesen 665 milli√≥ forintot. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel kialak√≠tott otthonok ar√°nya 2007-ben el√©rte az orsz√°gosan √©p√ľlt √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok 11,8%-√°t.‚ÄĚ ‚Äď mondta M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

Uszka h√°rom b√©rlak√°s√°t √ļj√≠totta fel a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny

Okt√≥ber 10-√©n a 373 fŇĎs kistelep√ľl√©sen, Uszk√°n adott √°t h√°rom lak√°st a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny. Az √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sokat a telep√ľl√©s √∂nkorm√°nyzata 3.584.000 Ft saj√°t erŇĎ √©s ugyanekkora m√©rt√©kŇĪ alap√≠tv√°nyi p√°ly√°zati √∂sszeg elŇĎteremt√©s√©vel √ļj√≠totta fel. E h√°rom ingatlannal m√°r 27-re emelkedett az alap√≠tv√°ny √°ltal id√©n √°tadott, fel√ļj√≠tott b√©rlak√°sok sz√°ma.

Szabolcs-Szatm√°r-Bereg Megye √©szak-keleti cs√ľcsk√©ben, az ukr√°n-magyar hat√°rk√©nt szolg√°l√≥ Bat√°r-patak partj√°n fekvŇĎ k√∂zs√©g m√°r √©vek √≥ta hangs√ļlyt fektet az √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok √©p√≠t√©s√©re, illetve telkek kialak√≠t√°s√°ra. Egy h√°rom √©vvel ezelŇĎtti miniszt√©riumi p√°ly√°zatb√≥l kimaradt b√©rlak√°sok fel√ļj√≠t√°s√°hoz kerestek tov√°bbi seg√≠ts√©get √©s fordultak a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°nyhoz.

Az alap√≠tv√°ny az idei √©vre elŇĎir√°nyzott 100 milli√≥ forintos keret√©bŇĎl ford√≠tott 3 √©s f√©l milli√≥t a telep√ľl√©s √©p√ľleteinek fel√ļj√≠t√°s√°ra, hiszen Uszk√°n a n√©pi √©p√≠t√©szet m√©g ma is megtal√°lhat√≥ - h√°romosztat√ļ homlokos, oldaltorn√°cos, zs√ļptetŇĎs √©p√ľletekben √©lnek a helyiek k√∂z√ľl sokan. A gazdas√°gi √©s t√°rsadalmi neh√©zs√©gek ellen√©re a telep√ľl√©s √∂nkorm√°nyzata sokat tesz a t√©rs√©g k√∂rnyezeti √°llapot√°nak megŇĎrz√©se, a t√∂bbsz√∂r√∂sen h√°tr√°nyos helyzetŇĪ lakoss√°g komfort√©rzet√©nek jav√≠t√°sa, lak√≥k√∂rnyezet√©nek fejleszt√©se √©rdek√©ben. Ezek a c√©lok egybeesnek az alap√≠tv√°ny √°ltal t√°mogatott √©rt√©kekkel, √≠gy a pozit√≠v elb√≠r√°l√°st k√∂vetŇĎen hamarosan elindultak a munk√°latok.

A kialak√≠tott lak√°sokban a telep√ľl√©sen nagysz√°mban tal√°lhat√≥ fiatal, t√∂bb gyermeket nevelŇĎ csal√°dok k√∂z√ľl kapnak otthont, az √Ėnkorm√°nyzat minden rendelkez√©s√©re √°ll√≥ eszk√∂zzel igyekszik seg√≠teni ŇĎket. A fel√ļj√≠tott ingatlanok a p√°ly√°zati t√°mogat√°s seg√≠ts√©g√©vel komplex beruh√°z√°s r√©szei: az √∂nkorm√°nyzat egyr√©szt n√∂velte a b√©rlak√°s √°llom√°ny√°t, m√°sfelŇĎl a kor k√∂vetelm√©nyeinek megfelelŇĎ szintre emelte n√©h√°ny megl√©vŇĎ b√©rlak√°s√°nak komfortfokozat√°t.

A b√©rlak√°sokat okt√≥ber 10-√©n 13 √≥rakor adta √°t √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt Dr. S√©rtŇĎ-Radics Istv√°n, Uszka polg√°rmestere √©s dr. Tak√°cs Ildik√≥, a Holcim Hung√°ria Zrt. vezetŇĎ jogtan√°csosa. ‚ÄěA telep√ľl√©sen √°ltal√°noss√° v√°lt a sz√ľks√©gbŇĎl t√∂rt√©nŇĎ t√∂bb gener√°ci√≥s egy√ľtt√©l√©s, ami a fiatal csal√°dokra n√©zve minden szempontb√≥l igen kedvezŇĎtlen. Ezeknek a csal√°doknak az egyik legnagyobb seg√≠ts√©get az jelenti, ha siker√ľl tov√°bb bŇĎv√≠teni az √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°s √°llom√°nyunkat, √©s ezzel megfizethetŇĎ lakb√©rŇĪ otthont teremteni a sz√°mukra, illetve jav√≠tani a m√°r meg l√©vŇĎk mŇĪszaki √°llag√°t. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel az √∂nkorm√°nyzat √©s a r√°szorul√≥k is nyertek.‚ÄĚ ‚Äď mondta Dr. S√©rtŇĎ-Radics Istv√°n, Uszka k√∂zs√©g polg√°rmestere.

‚ÄěA Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny eddigi tev√©kenys√©g√©t a fel√© ir√°nyul√≥, √©vrŇĎl √©vre egyre n√∂vekvŇĎ ig√©nyek √©s elv√°r√°sok f√©mjelzik: a v√°llalt felaj√°nl√°st komolyan vessz√ľk √©s megtesz√ľnk minden tŇĎl√ľnk telhetŇĎt az √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok sz√°m√°nak n√∂vel√©se √©rdek√©ben. M√≠g 2005-ben a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel kialak√≠tott otthonok az orsz√°gosan √©p√ľlt √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok 5%-√°t tett√©k ki, 2007-re az ar√°ny 11,8%-ra emelkedett.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

Lábatlanon fiatalokat juttat lakáshoz a Holcim Hungária Otthon Alapítvány

Szeptember 19-√©n a L√°batlani V√°rosi Napok rendezv√©nysorozat√°nak nyit√≥ esem√©nyek√©nt hat √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°st ad √°t a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny. A v√°rosi √∂nkorm√°nyzat a k√∂lts√©gek fel√©t √°llta (30.461.000 forintot), m√≠g a fennmarad√≥ 50%-ot az Alap√≠tv√°nyt√≥l p√°ly√°zat √ļtj√°n nyerte el az elm√ļlt √©v folyam√°n. E t√∂bb mint 60 milli√≥ forintos beruh√°z√°s - az Alap√≠tv√°nynak k√∂sz√∂nhetŇĎen - jelentŇĎsen megk√∂nny√≠ti a fiatalok elsŇĎ lak√°shoz jut√°s√°t.

Az √∂sszesen 22 lak√°sb√≥l √°ll√≥ t√°rsash√°zban kialak√≠tott hat lak√°s hamarosan fiatal h√°zasp√°rok sz√°m√°ra szolg√°l otthonk√©nt. A k√∂z√∂s √©let elind√≠t√°s√°t lehetŇĎv√© tevŇĎ ‚Äěfecskelak√°sok‚ÄĚ a n√©gyszintes √©p√ľlet elsŇĎ √©s m√°sodik emelet√©n helyezkednek el. A lak√≥k k√©nyelm√©rŇĎl a pinceszinten m√©lygar√°zs, a f√∂ldszinten pedig √©lelmiszerbolt √©s m√°s √ľzletek gondoskodnak.

A R√°k√≥czi Ferenc √ļti ingatlan √°tad√°s√°n Boda Csaba, L√°batlan V√°ros alpolg√°rmestere k√∂sz√∂nti a vend√©geket Az √ľnneps√©gen jelen lesz Richard Skene, a Holcim Hung√°ria Zrt. eln√∂k-igazgat√≥ja, valamint M√°rta Ir√©n, a c√©g kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

‚ÄěN√∂vekvŇĎ √©rdeklŇĎd√©s jellemzi a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny tev√©kenys√©g√©t, hiszen az elm√ļlt √©vek sor√°n a p√°ly√°z√≥ telep√ľl√©sek sz√°ma majdnem meghatszoroz√≥dott. B√ľszk√©k vagyunk arra, hogy a 2008. √©vi p√°ly√°zat keret√©ben imm√°ron 34 b√©rlak√°s l√©trehoz√°s√°t t√°mogatjuk, t√∂bb mint 106 milli√≥ forint √©rt√©kben. Az alap√≠tv√°ny eddigi mintegy 400 milli√≥ forintos t√°mogat√°s√°nak k√∂sz√∂nhetŇĎen t√∂bb mint 120 korszerŇĪ otthonhoz jutottak a r√°szorul√≥k.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Richard Skene, a Holcim Hung√°ria Zrt. eln√∂k-igazgat√≥ja.

‚ÄěA Holcim Hung√°ria Zrt. √°ltal l√©trehozott Alap√≠tv√°ny √©vrŇĎl √©vre bebizony√≠tja, hogy a n√©gy √©vvel ezelŇĎtt v√°llalt felaj√°nl√°st komolyan veszi √©s minden tŇĎle telhetŇĎt megtesz az √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok sz√°m√°nak n√∂vel√©se √©rdek√©ben. Az alap√≠tv√°ny mŇĪk√∂d√©s√©t igazolja, hogy m√≠g 2005-ben a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel meg√ļjult otthonok az orsz√°gosan √©p√ľlt √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok 5%-√°t tett√©k ki, 2007-re az ar√°ny 11,8%-ra emelkedett.‚ÄĚ ‚Äď tette hozz√° M√°rta Ir√©n kommunik√°ci√≥s igazgat√≥.

Tiszabecsen a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny: 2,1 milli√≥s t√°mogat√°s a hat√°rŇĎrk√∂zs√©gnek

Szeptember 19-√©n a csup√°n 1200 lelkes telep√ľl√©sen adott √°t lak√°st a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny. Az √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°st a telep√ľl√©s √∂nkorm√°nyzata 2.144.000 Ft saj√°t erŇĎ √©s ugyanekkora m√©rt√©kŇĪ alap√≠tv√°nyi p√°ly√°zati √∂sszeg elŇĎteremt√©s√©vel tudta fel√ļj√≠tani.

Az alap√≠tv√°nyi t√°mogat√°ssal meg√ļjult ingatlanba - az eddigi gyakorlattal megegyezŇĎen - szoci√°lisan h√°tr√°nyos helyzetŇĪ csal√°d k√∂lt√∂zhet majd. Tiszabecs Nagyk√∂zs√©g jelen √∂nkorm√°nyzati projektje id√©n indult, amikor a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny √°ltal meghirdetett p√°ly√°zatra beny√ļjtott√°k anyagukat. A pozit√≠v elb√≠r√°l√°st k√∂vetŇĎen elindultak a fel√ļj√≠t√°si munk√°latok, melyek eredm√©nyek√©ppen a Malom u. 25. sz. alatti ingatlan nemcsak meg√ļjult, hanem korszerŇĪ √©s lak√°lyos otthonn√° v√°lt.

A sz√©p kivitelŇĪ b√©rlak√°st szeptember 19-√©n 11 √≥rakor adta √°t √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt Felleg Zolt√°n, Tiszabecs alpolg√°rmestere, Balogh ErnŇĎ CK√Ė eln√∂k √©s Dr. Tak√°cs Ildik√≥, a Holcim Hung√°ria Zrt. vezetŇĎ jogtan√°csosa. ‚ÄěA konkr√©t munka minden lelkes√≠tŇĎ besz√©dn√©l t√∂bbet mond. √ögy v√©lem, bizony√≠t√°st nyert, hogy kitart√°ssal √©s alaposs√°ggal igenis el√©rhetj√ľk c√©ljainkat, megtal√°ljuk a forr√°sokhoz vezetŇĎ utat. P√°ly√°ztunk, √©s nem sokkal k√©sŇĎbb pedig m√°r az √°tad√≥n √∂r√ľlhett√ľnk egy√ľtt a sikeresen megval√≥sult projektnek.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Felleg Zolt√°n, alpolg√°rmester.

‚ÄěA Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny eddigi tev√©kenys√©g√©t a fel√© ir√°nyul√≥, √©vrŇĎl √©vre egyre n√∂vekvŇĎ ig√©nyek √©s elv√°r√°sok f√©mjelzik. M√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott √∂sszesen 105 milli√≥ forintnyi t√°mogat√°st k√©rv√©nyezve, addig 2008-ban m√°r 32 telep√ľl√©s ig√©nyelt mind√∂sszesen 665 milli√≥ forintot. Mindannyian b√ľszk√©k vagyunk a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny eddig el√©rt eredm√©nyeire √©s rem√©lj√ľk, hogy az elk√∂vetkezŇĎ idŇĎszakban is az eddig tapasztalt siker k√≠s√©ri a programot.‚ÄĚ ‚Äď mondta M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

Kunszentmikl√≥s: roma foglalkoztat√°s keret√©ben v√°lyog ikerh√°z √©p√ľlt a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val

J√ļlius 31-√©n Kunszentmikl√≥son adnak √°t k√©t, egyenk√©nt 63 m2 alapter√ľletŇĪ b√©rlak√°st.

Az Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val meg√©p√ľlŇĎ referencia√©rt√©kŇĪ v√°lyog ikerh√°z egy, az Eur√≥pai Uni√≥ Struktur√°lis Alapj√°b√≥l t√°mogatott elk√©pzel√©s folytat√°sa. A v√°ros 6 milli√≥ forint saj√°t erŇĎvel √©s 3 milli√≥ forint munkab√©r-hozz√°j√°rul√°ssal, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny pedig 9 milli√≥ forintos p√©nzbeli t√°mogat√°ssal seg√≠tette az √©p√≠tkez√©st.

Az ingatlanokba olyan, szoci√°lisan h√°tr√°nyos helyzetŇĪ csal√°dok k√∂lt√∂znek, akik eddig k√∂zmŇĪves√≠t√©s n√©lk√ľli, lakhat√°sra alkalmatlan √©p√ľletben √©ltek.

Az √∂nkorm√°nyzat a v√°ros birtok√°ban l√©vŇĎ 50 ingatlanb√≥l √°ll√≥ b√©rlak√°s √°llom√°ny√°nak √°tfog√≥ fejleszt√©s√©be kezdett. E sz√°nd√©k√°ban jelentett hatalmas seg√≠ts√©get a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny, mely √©vek √≥ta orsz√°gszerte t√°mogatja a r√°szorul√≥k b√©rlak√°shoz jut√°s√°t c√©lz√≥ √∂nkorm√°nyzati projekteket.

Az Alap√≠tv√°ny kurat√≥riuma elŇĎnyk√©nt √©rt√©kelte, hogy a v√°lyogvet√©s √©vsz√°zados hagyom√°ny√°nak feleleven√≠t√©s√©be bevont√°k a helyi roma k√∂z√∂ss√©get, √≠gy r√©szben megoldott√°k a foglalkoztat√°sukat is. A Kinizsi utcai t√°rsash√°z j√≥ p√©lda a k√∂rnyezeti, szoci√°lis √©s gazdas√°gi szempontok egy√ľttes figyelembe v√©tel√©re, hiszen helyben el√©rhetŇĎ alapanyagb√≥l, a kiakn√°zatlan munkaerŇĎ alkalmaz√°s√°val, alacsony energia-felhaszn√°l√°s√ļ otthonokat √©p√≠tettek.

A sz√©p kivitelŇĪ b√©rlak√°sokat j√ļlius 31-√©n 10 √≥rakor adja √°t √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt BŇĎdi Szabolcs, Kunszentmikl√≥s polg√°rmestere √©s HegedŇĪs J√≥zsef a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥riumi tagja. Az √ľnneps√©gen jelen lesz J√≥zan Judit a telep√ľl√©s jegyzŇĎje √©s M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja is.

‚ÄěA Holcim Hung√°ria Zrt. √°ltal l√©trehozott Alap√≠tv√°ny n√©gy √©ve azzal a c√©llal j√∂tt l√©tre, hogy az √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sok sz√°m√°nak n√∂vel√©s√©vel r√°szorul√≥ csal√°dok juthassanak √ļj otthonokhoz √©s az egyes k√∂z√∂ss√©gek fejlŇĎdhessenek a telep√ľl√©sek sz√°m√°ra fontos szakemberek megtart√°s√°val vagy leteleped√©s√©vel.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta HegedŇĪs J√≥zsef, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥riumi tagja.

‚ÄěA Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny tev√©kenys√©g√©nek l√©tjogosults√°g√°t jelzi, hogy m√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott mintegy 105 milli√≥ forint √©rt√©kben, addig 2008-ban m√°r 32 telep√ľl√©s ig√©nyelt √∂sszesen 665 milli√≥ forintos t√°mogat√°st. A 2008. √©vi p√°ly√°zat keret√©ben rekordsz√°m√ļ, 34 b√©rlak√°s l√©trehoz√°s√°t t√°mogatjuk, t√∂bb mint 106 milli√≥ forint √©rt√©kben. B√ľszk√©k vagyunk a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny eddig el√©rt eredm√©nyeire √©s elk√∂telezt√ľk magunkat a program folytat√°sa mellett.‚ÄĚ ‚Äď tette hozz√° M√°rta Ir√©n a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

34 √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°s √©p√ľlhet id√©n a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel

√Ėsszesen 34 b√©rlak√°s l√©trehoz√°s√°t t√°mogatja 2008-ban a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny, t√∂bb mint 106 milli√≥ forint √©rt√©kben. Az idei gyŇĎztes projektek a t√°mogat√°si szerzŇĎd√©sek al√°√≠r√°sa ut√°n H√≥dmezŇĎv√°s√°rhely, S√°ndorfalva, Zsad√°ny, J√°szf√©nyszaru, M√≥rahalom, Szente, Tiszabecs √©s Csongr√°d telep√ľl√©seken val√≥sulhatnak meg. A h√≥dmezŇĎv√°s√°rhelyi p√°ly√°zat 50 milli√≥ forintot nyert az alap√≠tv√°nyt√≥l, melynek keret√©ben 21 fecskelak√°s √©p√ľlhet meg. ¬†A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny idei gyŇĎzteseit √ľnnep√©lyes keretek k√∂z√∂tt, az Operett sz√≠nh√°zban hirdett√©k ki.

A Holcim Hung√°ria √°ltal l√©trehozott alap√≠tv√°ny 2004-ben azzal a c√©llal j√∂tt l√©tre, hogy vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°st ny√ļjtson az √∂nkorm√°nyzatok b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si projektjeihez; haszn√°laton k√≠v√ľli, √∂nkorm√°nyzati tulajdon√ļ ingatlanok lakhat√°si c√©l√ļ √°talak√≠t√°s√°hoz. Az elm√ļlt 3 √©vben k√∂zel 300 milli√≥ forint felaj√°nl√°s√°val mintegy 100 √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°s √©p√≠t√©s√©t, fel√ļj√≠t√°s√°t t√°mogatta az alap√≠tv√°ny. Id√©n janu√°r 22-√©n √ļjabb 100 milli√≥s p√°ly√°zati keret ny√≠lt meg a telep√ľl√©si √∂nkorm√°nyzatok elŇĎtt. A hazai b√©rlak√°spiac fejleszt√©se √°ltal az alap√≠tv√°ny olyan r√°szorul√≥ csal√°doknak tud seg√≠ts√©get ny√ļjtani, melyek √∂nerŇĎbŇĎl k√©ptelenek maguknak saj√°t lak√°st venni. A projektterveket id√©n √°prilis 4-ig kellett beadni, a p√°ly√°zatok szakmai √©rt√©kel√©s√©re m√°jus 8-√°n ker√ľlt sor, a gyŇĎztesek kihirdet√©s√©re pedig m√°jus 30-√°n. A vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°s maxim√°lis √©rt√©ke id√©n is a beker√ľl√©si √∂sszeg maximum 50%-a lehet, projektenk√©nt legfeljebb 2-50 milli√≥ forint. A kedvezm√©nyezettnek a t√°mogatott projektet a szerzŇĎd√©s al√°√≠r√°s√°t√≥l sz√°m√≠tott 2 √©ven bel√ľl be kell fejeznie.

‚ÄěAz Alap√≠tv√°ny tev√©kenys√©g√©nek l√©tjogosults√°g√°t jelzi, hogy m√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott 36 lak√°s kialak√≠t√°s√°ra mintegy 105 milli√≥ forint √©rt√©kben, addig 2007-ben m√°r 34 telep√ľl√©s 201 otthon l√©trehoz√°s√°ra ig√©nyelt √∂sszesen 473 milli√≥ forintos t√°mogat√°st, m√≠g 2008-ban 32 telep√ľl√©s, mintegy 666 milli√≥ forintos t√°mogat√°st ig√©nyelt.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Dr. Fegyverneky S√°ndor, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak eln√∂ke. Hozz√°tette: ‚Äěa hazai b√©rlak√°s√°llom√°ny sajnos m√©g mindig elmarad az eur√≥pai uni√≥s √°tlagt√≥l, sok tennival√≥ akad m√©g e ter√ľleten. A Holcim Hung√°ria √°ltal l√©trehozott Alap√≠tv√°ny sikere p√©ldamutat√≥ lehet m√°s v√°llalatok sz√°m√°ra is.‚ÄĚ

‚ÄěA Holcim hisz abban, hogy √ľzleti sikert csak a t√°rsadalom √©s a helyi k√∂z√∂ss√©gek t√°mogat√°s√°val lehet el√©rni. E gondolat jegy√©ben fogant az Alap√≠tv√°ny l√©trehoz√°s√°nak √∂tlete. B√ľszk√©k vagyunk a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny eddig el√©rt eredm√©nyeire √©s elk√∂telezt√ľk magunkat a program folytat√°sa mellett.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Richard Skene, a Holcim Hung√°ria Zrt. eln√∂k-igazgat√≥ja.

A 2008-as év nyertesei:

H√≥dmezŇĎv√°s√°rhely ‚Äď 50 000 000 Ft
Egy nagy volumenŇĪ beruh√°z√°s val√≥sulhat meg, √∂sszesen 52 lak√°s √©p√ľl majd fel, melybŇĎl jelen p√°ly√°zat r√©szek√©nt 21 lak√°st √©p√≠tenek meg 3 szinten.

S√°ndorfalva ‚Äď 24 930 000 Ft
Környezettudatos építészeti megoldásokkal az önkormányzat telkén 4 lakást alakítanak ki.

Zsad√°ny ‚Äď 10 417 000 Ft
Egy jelenleg √ľresen √°ll√≥ 2 lak√°sos ingatlan fel√ļj√≠t√°s√°ra ker√ľlhet sor az alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel.

J√°szf√©nyszaru ‚Äď 8 985 503 Ft
Egy megl√©vŇĎ, egykori gy√≥gyszert√°r √©p√ľlet√©nek √°talak√≠t√°sa sor√°n 2 b√©rlak√°s l√©tes√ľlhet.

M√≥rahalom ‚Äď 5 328 000 Ft
Egy eredetileg szolg√°lati lak√°s c√©lj√°ra √©p√ľlt, ma szabadon √°ll√≥ √©p√ľletbŇĎl alak√≠tanak ki 2 lak√°st.

Szente ‚Äď 2 800 000 Ft
Haszn√°laton k√≠v√ľli, eredetileg tŇĪzolt√≥szert√°r c√©lj√°ra √©p√ľlt ingatlant alak√≠tanak √°t 1 b√©rlak√°ss√°.

Tiszabecs ‚Äď 2 144 000 Ft
M√°r megl√©vŇĎ, 1 lak√°s fel√ļj√≠t√°s√°ra ny√≠lik lehetŇĎs√©g az alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val.

Csongr√°d ‚Äď 2 040 000 Ft
Haszn√°laton k√≠v√ľli irod√°kat alak√≠tanak √°t 1 b√©rlak√°ss√°.

Korábbi években:

2005-ben √©s 2007-ben 36-36, 2006-ban pedig 25 √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°s √©p√≠t√©s√©t, illetve fel√ļj√≠t√°s√°t seg√≠tette elŇĎ orsz√°gszerte a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny. A t√°mogatott projektek k√∂zt t√∂bb ‚Äěegylak√°sos‚ÄĚ is akadt, √°m t√ļlnyom√≥r√©szt t√∂bb lak√°s egy√ľttes kialak√≠t√°s√°t c√©lz√≥ terv nyerte el a szervezet t√°mogat√°s√°t. √ćgy pl. Ny√≠regyh√°z√°n 20, MezŇĎber√©nyben √©s L√°batlanon 6-6, T√°rnokon 10, Kiskunhalason 8 lak√°s √°tad√°s√°ra is sor ker√ľlhetett.

√ďpusztaszer: √ļj b√©rlak√°st adott √°t a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny

A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny id√©n is 100 milli√≥ forintot aj√°nlott fel a telep√ľl√©si √∂nkorm√°nyzatok b√©rlak√°sfejleszt√©si projektjeinek t√°mogat√°s√°ra. Jav√°ban zajlanak az elŇĎk√©sz√ľletek a 2008-as p√°ly√°zat √ľnnep√©lyes eredm√©nyhirdet√©se vonatkoz√°s√°ban, ezzel p√°rhuzamosan azonban az elm√ļlt √©vek p√°ly√°zatgyŇĎztes projektjeinek lez√°r√°sa is folyamatban van. √Āprilis 24-√©n √ďpusztaszeren adott √°t az Alap√≠tv√°ny egy √∂sszesen 50 m2 alapter√ľletŇĪ √ļj b√©rlak√°st, melybe hamarosan be is k√∂lt√∂zhet egy r√°szorul√≥ csal√°d. Az √ļj otthon kor√°bban k√∂nyvt√°rk√©nt funkcion√°lt. Az √°talak√≠t√°s k√∂zel √∂tmilli√≥ forintba ker√ľlt, az √∂sszeg fel√©t (2,54 milli√≥ forintot) a Holcim Alap√≠tv√°nya fizette ki. A hangulatos, T√≥hajlat nevet viselŇĎ utc√°ban tal√°lhat√≥ √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°st Makra J√≥zsef, √ďpusztaszer polg√°rmestere √©s M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja adta √°t.

¬†‚ÄěA Holcim Hung√°ria Zrt. √°ltal l√©trehozott Alap√≠tv√°ny n√©gy √©ve azzal a c√©llal j√∂tt l√©tre, hogy minden √©vben 100-100 milli√≥ forint vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°st ny√ļjtson az √∂nkorm√°nyzatok b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si projektjeihez; haszn√°laton k√≠v√ľli, √∂nkorm√°nyzati tulajdon√ļ ingatlanok lakhat√°si c√©l√ļ √°talak√≠t√°s√°hoz. A hazai b√©rlak√°spiac fejleszt√©se √°ltal az Alap√≠tv√°ny olyan r√°szorul√≥ csal√°doknak tud seg√≠ts√©get ny√ļjtani, melyek √∂nerŇĎbŇĎl k√©ptelenek maguknak saj√°t lak√°st venni.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

¬†‚ÄěA Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny tev√©kenys√©g√©nek l√©tjogosults√°g√°t jelzi, hogy m√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott 36 lak√°s kialak√≠t√°s√°ra mintegy 105 milli√≥ forint √©rt√©kben, addig 2007-ben m√°r 34 telep√ľl√©s 201 otthon l√©trehoz√°s√°ra ig√©nyelt √∂sszesen 473 milli√≥ forintos t√°mogat√°st. B√ľszk√©k vagyunk a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny eddig el√©rt eredm√©nyeire √©s elk√∂telezt√ľk magunkat a program folytat√°sa mellett.‚ÄĚ ‚Äď tette hozz√° az igazgat√≥.

A Holcim Hung√°ria Zrt. janu√°r 22-√©n jelentette be, hogy id√©n is √∂sszesen 100 milli√≥ forintra p√°ly√°zhatnak a telep√ľl√©si √∂nkorm√°nyzatok b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si programjaik t√°mogat√°s√°ra. A 2008-as p√°ly√°zat √ľnnep√©lyes eredm√©nyhirdet√©s√©re m√°jus 30-√°n ker√ľl sor a Budapesti Operett Sz√≠nh√°zban.

2 √ļj b√©rlak√°st adott √°t a Holcim alap√≠tv√°nya Kis√ļjsz√°ll√°son

K√©t √ļjabb √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°st adott √°t a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny, ez√ļttal Kis√ļjsz√°ll√°son. A telep√ľl√©s √∂sszesen 3 db p√°ly√°zatot adott be, melyek k√∂z√ľla a De√°k F. u. 61. sz√°m alatt l√©vŇĎ 85,3 nm-es √ľzlethelyis√©g √°talak√≠t√°s√°ra vonatkoz√≥ p√°ly√°zat nyerte el az alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°t. A projekt √∂sszk√∂lts√©ge fel√©t ‚Äď 3,8 milli√≥ forintot ‚Äď a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny bocs√°totta az √∂nkorm√°nyzat rendelkez√©s√©re, az √∂sszeg m√°sik fel√©t az √∂nkorm√°nyzat √∂nerŇĎbŇĎl teremti elŇĎ. A t√°mogat√°s r√©v√©n egy nagyobb (48 m2) √©s egy kisebb (28 m2), √∂sszkomfortos lak√°s kialak√≠t√°s√°ra ny√≠lt lehetŇĎs√©g.

‚ÄěA Holcim Hung√°ria Zrt. √°ltal l√©trehozott Alap√≠tv√°ny n√©gy √©ve azzal a c√©llal j√∂tt l√©tre, hogy minden √©vben 100-100 milli√≥ forint vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°st ny√ļjtson az √∂nkorm√°nyzatok b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si projektjeihez; haszn√°laton k√≠v√ľli, √∂nkorm√°nyzati tulajdon√ļ ingatlanok lakhat√°si c√©l√ļ √°talak√≠t√°s√°hoz. A hazai b√©rlak√°spiac fejleszt√©se √°ltal az Alap√≠tv√°ny olyan r√°szorul√≥ csal√°doknak tud seg√≠ts√©get ny√ļjtani, melyek √∂nerŇĎbŇĎl k√©ptelenek maguknak saj√°t lak√°st venni.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

¬†‚ÄěA Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny tev√©kenys√©g√©nek l√©tjogosults√°g√°t jelzi, hogy m√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott 36 lak√°s kialak√≠t√°s√°ra mintegy 105 milli√≥ forint √©rt√©kben, addig 2007-ben m√°r 34 telep√ľl√©s 201 otthon l√©trehoz√°s√°ra ig√©nyelt √∂sszesen 473 milli√≥ forintos t√°mogat√°st. B√ľszk√©k vagyunk a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny eddig el√©rt eredm√©nyeire √©s elk√∂telezt√ľk magunkat a program folytat√°sa mellett.‚ÄĚ ‚Äď tette hozz√° az igazgat√≥.

A Holcim Hung√°ria Zrt. janu√°r 22-√©n jelentette be, hogy id√©n is √∂sszesen 100 milli√≥ forintra p√°ly√°zhatnak a telep√ľl√©si √∂nkorm√°nyzatok b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si programjaik t√°mogat√°s√°ra. A 2008-as p√°ly√°zat √ľnnep√©lyes eredm√©nyhirdet√©s√©re m√°jus 30-√°n ker√ľl sor a Budapesti Operett Sz√≠nh√°zban.

3 √ļj b√©rlak√°st adott √°t a Holcim alap√≠tv√°nya Anarcson

H√°rom √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°st adott √°t a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny Anarcson. A telep√ľl√©s tavaly p√°ly√°zott az Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°ra, miut√°n az √∂nkorm√°nyzat megv√°s√°rolt egy, a XIX. sz√°zadban √©p√ľlt ingatlant b√©rlak√°sfejleszt√©si terveihez. Az √∂nkorm√°nyzat hossz√ļ t√°von gondolkodik, √≠gy a most √°tadott 3 √ļj lak√°st v√°rhat√≥an 4 √ļjabb otthon kialak√≠t√°sa k√∂veti majd a hajdan√°n vend√©glŇĎk√©nt √©s irodak√©nt funkcion√°l√≥ √©p√ľlet tetŇĎter√©ben. A projekt elsŇĎ f√°zis√°nak √∂sszk√∂lts√©ge 19,8 milli√≥ forint volt, az √∂sszeg fel√©t a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny bocs√°totta az √∂nkorm√°nyzat rendelkez√©s√©re. A t√°mogat√°s r√©v√©n egy nagyobb (78 m2) √©s k√©t kisebb (40 m2 √©s 48 m2), √∂sszkomfortos lak√°s kialak√≠t√°s√°ra ny√≠lt lehetŇĎs√©g. Az elk√©sz√ľlt √ļj otthonkat Ag√≥cs Istv√°n, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak tagja adta √°t.

‚ÄěA Holcim Hung√°ria Zrt. √°ltal l√©trehozott Alap√≠tv√°ny 2004-ben azzal a c√©llal j√∂tt l√©tre, hogy vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°st ny√ļjtson az √∂nkorm√°nyzatok b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si projektjeihez; haszn√°laton k√≠v√ľli, √∂nkorm√°nyzati tulajdon√ļ ingatlanok lakhat√°si c√©l√ļ √°talak√≠t√°s√°hoz. A hazai b√©rlak√°spiac fejleszt√©se √°ltal az Alap√≠tv√°ny olyan r√°szorul√≥ csal√°doknak tud seg√≠ts√©get ny√ļjtani, melyek √∂nerŇĎbŇĎl k√©ptelenek maguknak saj√°t lak√°st venni.‚ÄĚ ‚Äď mondta Ag√≥cs Istv√°n, az Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak tagja.

¬†‚ÄěA Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny tev√©kenys√©g√©nek l√©tjogosults√°g√°t jelzi, hogy m√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott 36 lak√°s kialak√≠t√°s√°ra mintegy 105 milli√≥ forint √©rt√©kben, addig 2007-ben m√°r 34 telep√ľl√©s 201 otthon l√©trehoz√°s√°ra ig√©nyelt √∂sszesen 473 milli√≥ forintos t√°mogat√°st.‚ÄĚ‚Äď nyilatkozta M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja. ‚ÄěB√ľszk√©k vagyunk a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny eddig el√©rt eredm√©nyeire √©s elk√∂telezt√ľk magunkat a program folytat√°sa mellett.‚ÄĚ ‚Äď tette hozz√° az igazgat√≥.

A Holcim Hung√°ria Zrt. janu√°r 22-√©n jelentette be, hogy id√©n is √∂sszesen 100 milli√≥ forintra p√°ly√°zhatnak a telep√ľl√©si √∂nkorm√°nyzatok b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si programjaik t√°mogat√°s√°ra. A 2008-as p√°ly√°zat √ľnnep√©lyes eredm√©nyhirdet√©s√©re m√°jus 30-√°n ker√ľl sor a Budapesti Operett Sz√≠nh√°zban.

3 r√°szorul√≥ csal√°d k√∂lt√∂zhet √ļj otthonba Csorn√°n

K√©t t√∂bbgyermekes csal√°d √©s egy unok√°it egyed√ľl nevelŇĎ nagymama k√∂lt√∂zhet be febru√°r 1-j√©n abba a 3 √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sba, mely a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val √©p√ľlt Csorn√°n. A v√°ros 2007-ben p√°ly√°zott az √ļj b√©rlak√°sok l√©trehoz√°s√°nak t√°mogat√°s√°ra, s a teljes beker√ľl√©si √∂sszeg fel√©t (4 milli√≥ forintot) el is nyert√©k. Egy 1902-ben √©p√ľlt - kor√°bban hajl√©ktalan sz√°ll√≥k√©nt funkcion√°l√≥ ‚Äď √©p√ľletet alak√≠tottak √°t a sz√ľks√©gleteknek megfelelŇĎen. A rezsi alacsonyan tart√°sa √©rdek√©ben a fŇĪt√©st szenesk√°lyh√°kkal oldott√°k meg. A legkisebb lak√°s 38 m2-es, a legnagyobb pedig 66 m2 ter√ľletŇĪ. A Holcim Hung√°ria Zrt. √°ltal l√©trehozott Alap√≠tv√°ny 2004-ben azzal a c√©llal j√∂tt l√©tre, hogy vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°st ny√ļjtson az √∂nkorm√°nyzatok b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si projektjeihez; haszn√°laton k√≠v√ľli, √∂nkorm√°nyzati tulajdon√ļ ingatlanok lakhat√°si c√©l√ļ √°talak√≠t√°s√°hoz. A hazai b√©rlak√°spiac fejleszt√©se √°ltal az Alap√≠tv√°ny olyan r√°szorul√≥ csal√°doknak tud seg√≠ts√©get ny√ļjtani, melyek √∂nerŇĎbŇĎl k√©ptelenek maguknak saj√°t lak√°st venni.¬†

¬†‚ÄěAz Alap√≠tv√°ny tev√©kenys√©g√©nek l√©tjogosults√°g√°t jelzi, hogy m√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott 36 lak√°s kialak√≠t√°s√°ra mintegy 105 milli√≥ forint √©rt√©kben, addig 2007-ben m√°r 34 telep√ľl√©s 201 otthon l√©trehoz√°s√°ra ig√©nyelt √∂sszesen 473 milli√≥ forintos t√°mogat√°st.‚ÄĚ‚Äď nyilatkozta Richard Skene, a Holcim Hung√°ria Zrt. igazgat√≥s√°g√°nak eln√∂ke. ‚ÄěB√ľszk√©k vagyunk a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny eddig el√©rt eredm√©nyeire √©s elk√∂telezt√ľk magunkat a program folytat√°sa mellett.‚ÄĚ ‚Äď tette hozz√° Richard Skene.

A Holcim Hung√°ria Zrt. janu√°r 22-√©n jelentette be, hogy id√©n is √∂sszesen 100 milli√≥ forintra p√°ly√°zhatnak a telep√ľl√©si √∂nkorm√°nyzatok b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si programjaik t√°mogat√°s√°ra. A p√°ly√°zat ki√≠r√°sa √©s a r√©szletes p√°ly√°zati felt√©telek megtekinthetŇĎk a www.holcim.hu weboldalon.

B√©rlak√°s√©p√≠t√©sben MezŇĎber√©ny az elsŇĎ

A 2007-ben p√°ly√°zati gyŇĎztes √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°s√©p√≠t√©si projektek k√∂z√ľl MezŇĎber√©nyben adj√°k √°t elsŇĎk√©nt a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val l√©trehozott √ļj otthonokat. Hat √∂nkorm√°nyzati tulajdon√ļ irodahelyis√©get alak√≠tottak √°t √∂sszkomfortos lak√°sokk√°, melyekbe a r√°szorul√≥ csal√°dok tavasszal k√∂lt√∂zhetnek. A k√∂zel 35,5 milli√≥ forintos projekt fel√©t (17,6 milli√≥ forintot) a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny finansz√≠rozta. A legkisebb lak√°s 30 m2-es, a legnagyobb pedig 55 m2. A Holcim Hung√°ria Zrt. √°ltal l√©trehozott Alap√≠tv√°ny 2004-ben azzal a c√©llal j√∂tt l√©tre, hogy vissza nem t√©r√≠tendŇĎ t√°mogat√°st ny√ļjtson az √∂nkorm√°nyzatok b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si projektjeihez; haszn√°laton k√≠v√ľli, √∂nkorm√°nyzati tulajdon√ļ ingatlanok lakhat√°si c√©l√ļ √°talak√≠t√°s√°hoz. A hazai b√©rlak√°spiac fejleszt√©se √°ltal az Alap√≠tv√°ny olyan r√°szorul√≥ csal√°doknak tud seg√≠ts√©get ny√ļjtani, melyek √∂nerŇĎbŇĎl k√©ptelenek maguknak saj√°t lak√°st venni.¬†

MezŇĎber√©ny polg√°rmestere, Cserven√°k P√°l Mikl√≥s √©s Richard Skene, a Holcim Hung√°ria Zrt. eln√∂k-igazgat√≥ja janu√°r 23-√°n adj√°k √°t a 2007-ben alap√≠tv√°nyi t√°mogat√°st nyert √∂nkorm√°nyzati projekt elk√©sz√ľlt hat lak√°s√°t. A teljes beker√ľl√©si √∂sszeg 50%-√°t a a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny √°llta. MezŇĎber√©ny polg√°rmestere elmondta, febru√°r elej√©n v√°lasztj√°k majd ki azokat a r√°szorul√≥ csal√°dokat, amelyek tavasszal bek√∂lt√∂zhetnek az √∂sszkomfortos √ļj otthonokba.

‚ÄěAz Alap√≠tv√°ny tev√©kenys√©g√©nek l√©tjogosults√°g√°t jelzi, hogy m√≠g 2005-ben csak 6 telep√ľl√©s p√°ly√°zott 36 lak√°s kialak√≠t√°s√°ra mintegy 105 milli√≥ forint √©rt√©kben, addig 2007-ben m√°r 34 telep√ľl√©s 201 otthon l√©trehoz√°s√°ra ig√©nyelt √∂sszesen 473 milli√≥ forintos t√°mogat√°st.‚ÄĚ‚Äď nyilatkozta Richard Skene, a Holcim Hung√°ria Zrt. igazgat√≥s√°g√°nak eln√∂ke. ‚ÄěB√ľszk√©k vagyunk a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny eddig el√©rt eredm√©nyeire √©s elk√∂telezt√ľk magunkat a program folytat√°sa mellett.‚ÄĚ ‚Äď tette hozz√° Richard Skene.

¬†A 2008-as p√°ly√°zat ki√≠r√°sa √©s a r√©szletes p√°ly√°zati felt√©telek megtekinthetŇĎk a www.holcim.hu weboldalon.

Fel√ļj√≠tott orvoslak√°st adtak √°t Tiszaugban

√öj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°st adott √°t a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny Tiszaug k√∂zs√©gnek. A Tisza kor√°bbi √°rad√°sa miatt t√∂nkrement, s kor√°bban orvoslak√°sk√©nt funkcion√°l√≥ ingatlan korszerŇĪs√≠t√©s√©re √©s √°talak√≠t√°s√°ra 2006-ban p√°ly√°zott a telep√ľl√©s. A mintegy 13 milli√≥s projekt majd fel√©t a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny finansz√≠rozta. Az √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°st Heged√ľs J√≥zsef a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥riumi tagja, valamint M√°rta Ir√©n a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja adta √°t.

K√©t-h√°rom h√©ten bel√ľl v√°rhat√≥an be is k√∂lt√∂zhet a t√°gas, 103m2-es, h√°romszob√°s, √∂sszkomfortos lak√°sba az a csal√°d, melyet a be√©rkezŇĎ p√°ly√°zatok alapj√°n a telep√ľl√©s √∂nkorm√°nyzati k√©pviselŇĎtest√ľlete t√°mogat.

A lak√°sban 3 szoba tal√°lhat√≥, melybŇĎl a legkisebb 17,5 m2, a legnagyobb 23,9 m2. A konyha k√∂zel 12 m2-es, az elŇĎt√©r 20 m2, m√≠g a t√°gas f√ľrdŇĎszoba 8,7 m2 ter√ľletŇĪ.

¬†‚ÄěAlap√≠tv√°nyunk c√©lkitŇĪz√©se az, hogy haszn√°laton k√≠v√ľli, leromlott √°llapot√ļ √©s √∂nkorm√°nyzati tulajdonban l√©vŇĎ ingatlanok korszerŇĪs√≠t√©s√©vel orsz√°gszerte jav√≠tsunk a b√©rlak√°s-helyzeten, s az uni√≥s szint fel√© k√∂zel√≠ts√ľnk. A fenntarthat√≥ program √°ltal olyan r√°szorul√≥ csal√°dok k√∂lt√∂zhetnek √ļj otthonba, melyek √∂nerŇĎbŇĎl k√©ptelenek maguknak lak√°st venni. A mai napig √∂sszesen m√°r 300 milli√≥ forintra p√°ly√°zhattak a b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si programokat elind√≠t√≥ √∂nkorm√°nyzatok. √Ėr√ľl√ľnk az alap√≠tv√°ny n√©pszerŇĪs√©g√©nek, s a be√©rkezŇĎ p√°ly√°zatok nagy sz√°ma azt mutatja, m√©g bŇĎven akad tennival√≥ a hazai b√©rlak√°s-piacon.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Heged√ľs J√≥zsef, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak tagja.

Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette:

‚ÄěNagy √∂r√∂m sz√°munkra, hogy Tiszaugban √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°st adhattunk √°t. B√ľszk√©k vagyunk arra, hogy az idei p√°ly√°zattal egy√ľtt m√°r t√∂bb mint sz√°z √ļj otthon megteremt√©s√©ben seg√≠thett√ľnk. K√ľl√∂n √∂r√∂met jelent, hogy a r√°szorul√≥k seg√≠t√©se mellett sz√°mos olyan b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si projekt is megval√≥sulhatott, melynek c√©lja a kistelep√ľl√©seken √©lŇĎ √©rtelmis√©g helyben tart√°sa vagy √©ppen a tan√°rok, orvosok kistelep√ľl√©sekre vonz√°sa volt. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny mŇĪk√∂d√©se teh√°t t√∂bb c√©lt is szolg√°l. A Holcim Hung√°ria Zrt. elk√∂telezett a program tov√°bbvitele tekintet√©ben, az alap√≠tv√°ny 4. alkalommal v√°rhat√≥an j√∂vŇĎ janu√°rban √≠rja ki orsz√°gos p√°ly√°zat√°t a telep√ľl√©si √∂nkorm√°nyzatok sz√°m√°ra.‚ÄĚ

101 milli√≥ forintb√≥l 33 b√©rlak√°s √©p√ľl orsz√°gszerte a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val

√únnep√©lyes keretek k√∂zt kihirdett√©k a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny 2007. √©vi p√°ly√°zat√°nak gyŇĎzteseit. Az alap√≠tv√°ny id√©n 101 milli√≥ 300 ezer forintot adom√°nyozott 8 telep√ľl√©s √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si programjainak t√°rsfinansz√≠roz√°s√°ra. A t√°mogat√°s r√©v√©n √∂sszesen 33 b√©rlak√°s √©p√ľlhet meg. A legalacsonyabb √∂sszegŇĪ t√°mogat√°s m√©rt√©ke is el√©ri a 3,8 milli√≥ forintot, m√≠g a legnagyobb √∂sszegŇĪ alap√≠tv√°nyi forr√°ssal a sz√©kesfeh√©rv√°ri b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si projekt gazd√°lkodhat, mintegy 35 milli√≥ forinttal. 2007-ben 34 telep√ľl√©srŇĎl 36 p√°ly√°zat √©rkezett az alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°hoz; √∂sszesen 200 lak√°s kialak√≠t√°s√°hoz k√©rtek seg√≠ts√©get k√∂zel 473 milli√≥ forint √©rt√©kben.

A p√°ly√°zat gyŇĎzteseinek Fegyverneky S√°ndor, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak eln√∂ke, valamint Richard Skene, a Holcim Hung√°ria Zrt. eln√∂k-igazgat√≥ja adta √°t a d√≠jakat a Budapesti Operett Sz√≠nh√°zban rendezett √ľnnep√©lyes d√≠j√°tad√≥n.

2007-ben a k√∂vetkezŇĎ telep√ľl√©sek nyertek t√°mogat√°st √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si projektjeik megval√≥s√≠t√°s√°hoz:

Sz√©kesfeh√©rv√°r Megyei Jog√ļ V√°ros √Ėnkorm√°nyzata: 35 milli√≥ forint ‚Äď 8 lak√°s kialak√≠t√°s√°ra
MezŇĎber√©ny V√°ros √Ėnkorm√°nyzata: 16 milli√≥ 600 ezer forint ‚Äď 6 lak√°s meg√©p√≠t√©s√©re
Kom√°rom V√°ros √Ėnkorm√°nyzata: 15 milli√≥ forint ‚Äď 4 lak√°s kialak√≠t√°s√°ra
Anarcs K√∂zs√©g √Ėnkorm√°nyzata: 9 milli√≥ 900 ezer forint ‚Äď 3 √ļj otthon kialak√≠t√°s√°ra
Kunszentmikl√≥s V√°ros √Ėnkorm√°nyzata: 9 milli√≥ forint ‚Äď 2 lak√°s meg√©p√≠t√©s√©re
Kistelek V√°ros √Ėnkorm√°nyzata: 7 milli√≥ forint ‚Äď 5 lak√°s kialak√≠t√°s√°ra
Csorna V√°ros √Ėnkorm√°nyzata: 4 milli√≥ forint ‚Äď 3 √ļj otthon l√©trehoz√°s√°ra
Kis√ļjsz√°ll√°s V√°ros √Ėnkorm√°nyzata: 3,8 milli√≥ forint ‚Äď 2 lak√°s meg√©p√≠t√©s√©re

‚ÄěA Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kitŇĪnŇĎ p√©ld√°ja a magas szintŇĪ t√°rsadalmi felelŇĎss√©gv√°llal√°snak. Az alap√≠tv√°ny orsz√°gos probl√©ma megold√°s√°ban hivatott seg√≠ts√©get ny√ļjtani: imm√°r 3. alkalommal p√°ly√°zhattak 100 milli√≥ forintra a b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si programokat elind√≠t√≥ √∂nkorm√°nyzatok. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny fenntarthat√≥ modellt teremtett. Ez pedig azt jelenti, hogy az √©vi 100 milli√≥ forintos t√°mogat√°s nem puszt√°n adom√°ny: ann√°l j√≥val t√∂bb, hiszen a fenntarthat√≥s√°gi modell r√©v√©n, t√∂bb gener√°ci√≥n √°t√≠velŇĎ program sz√ľletett √©s mŇĪk√∂dik nagy sikerrel.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Fegyverneky S√°ndor, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak eln√∂ke.

‚Äě√Ėr√∂mmel t√∂lt el benn√ľnket, hogy m√°r 60 √ļj otthon √©p√ľlhetett meg a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val, s ezek nagy r√©sz√©be m√°r be is k√∂lt√∂ztek a r√°szorul√≥ csal√°dok. B√ľszk√©k vagyunk arra, hogy az idei p√°ly√°zattal egy√ľtt pedig m√°r k√∂zel sz√°z √ļj otthon megteremt√©s√©ben seg√≠thett√ľnk. A be√©rkezŇĎ p√°ly√°zatok nagy sz√°ma azt mutatja, van m√©g tennival√≥ a hazai b√©rlak√°s-piacon. A Holcim pedig elk√∂telezett a tekintetben, hogy a rendelkez√©s√©re √°ll√≥ eszk√∂z√∂kkel, √≠gy a haszn√°laton k√≠v√ľli √©p√ľletek √°talak√≠t√°s√°nak finansz√≠roz√°s√°val, seg√≠tsen azoknak a csal√°doknak, akik √∂nerŇĎbŇĎl nem tudnak lak√°st venni maguknak. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny 4. alkalommal v√°rhat√≥an j√∂vŇĎ janu√°rban √≠rja ki orsz√°gos p√°ly√°zat√°t az √∂nkorm√°nyzatok sz√°m√°ra.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Richard Skene, a Holcim Hung√°ria eln√∂k-igazgat√≥ja.

Orvosok √©s r√°szorul√≥ csal√°dok k√∂lt√∂zhettek √ļj b√©rlak√°sokba Barany√°ban

R√°szorul√≥ csal√°dok √©s orvosok k√∂lt√∂zhetnek Baranya megye k√©t telep√ľl√©s√©n, Koml√≥n √©s Szederk√©nyben azokba az √∂sszkomfortos √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sokba, melyek a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val √©p√ľltek meg. Az √ļj otthonokat a k√©t telep√ľl√©s polg√°rmesterei, P√°va Zolt√°n √©s Herrgenr√∂der J√°nos, valamint M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja adta √°t szerd√°n.

¬†Koml√≥n egy porta√©p√ľlet feletti rakt√°rb√≥l alak√≠tottak ki k√©t garzonlak√°st, melybe a koml√≥i k√≥rh√°z k√©t orvosa k√∂lt√∂zhet be. Az egyenk√©nt 44 m2-es, m√°sf√©lszob√°s, k√ľlsŇĎleg hŇĎszigetelt, t√°vfŇĪt√©ses lak√°sok 13.8 milli√≥ forintba ker√ľltek, ennek fel√©t (6,9 milli√≥) adta a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny.

Szederk√©nyben k√©t vadonat√ļj lak√°s meg√©p√≠t√©s√©re ny√≠lt lehetŇĎs√©g az alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val. Az 53 m2-es, k√©t √©s f√©lszob√°s lak√°sokba m√°r be is k√∂lt√∂zhet az a k√©t r√°szorul√≥ csal√°d, ahol 3-3 gyermek sz√°m√°ra kellett biztons√°gos hajl√©kr√≥l gondoskodni. A beruh√°z√°s teljes √∂sszege 18 milli√≥ forint, melynek 50 %-√°t - k√∂zel kilenc milli√≥ forintot - a Holcim Hung√°ria √°llta. A szederk√©nyi lak√°sok √∂sszkomfortosak, g√°zzal fŇĪthetŇĎk, a szob√°kban padl√≥fŇĪt√©s van.

A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kitŇĪnŇĎ p√©ld√°ja a magas szintŇĪ t√°rsadalmi felelŇĎss√©gv√°llal√°snak. ‚ÄěAz alap√≠tv√°ny orsz√°gos probl√©ma megold√°s√°ban hivatott seg√≠ts√©get ny√ļjtani: tavaly √©s id√©n is 100-100 milli√≥ forintra p√°ly√°zhattak a b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si programokat elind√≠t√≥ √∂nkorm√°nyzatok. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny fenntarthat√≥ modellt teremtett. Ez pedig azt jelenti, hogy a 100 milli√≥ forintos t√°mogat√°s nem puszt√°n adom√°ny: ann√°l j√≥val t√∂bb, hiszen a fenntarthat√≥s√°gi modell r√©v√©n, t√∂bb gener√°ci√≥n √°t√≠velŇĎ program sz√ľletett.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Fegyverneky S√°ndor, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak eln√∂ke.

Márta Irén, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója hozzátette:

‚ÄěNagy √∂r√∂m sz√°munkra, hogy Baranya k√©t telep√ľl√©s√©n is seg√≠ts√©get ny√ļjthatott az alap√≠tv√°ny, s olyan csal√°dok juthattak biztos fed√©lhez, ahol sok kisgyermek van. Ugyanilyen √∂r√∂mteli sz√°munkra, hogy a koml√≥i k√≥rh√°z mellett megval√≥sult √ļj b√©rlak√°sokba a helyb√©liek eg√©szs√©g√©√©rt sokat tevŇĎ orvosok hamarosan be is k√∂lt√∂zhetnek.‚ÄĚ

Új önkormányzati bérlakások Gersekaráton a Holcim Hungária Otthon Alapítvány jóvoltából

3 √ļj, √∂sszkonfortos √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°st √©s egy rendŇĎrirod√°t adott √°t Gersekar√°ton Herczeg Gyula polg√°rmester, Orb√°n P√©ter alt√°bornagy √©s M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja. Az √ļj otthonok √©s az irodahelyis√©g a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val √©p√ľlhetett meg egy eredetileg 80 n√©gyzetm√©teres lak√°s √©s irodahelyis√©g bŇĎv√≠t√©s√©vel. Gersekar√°t 2006-ban p√°ly√°zott az alap√≠tv√°nyt√≥l elnyerhetŇĎ t√°mogat√°sra. A gyŇĎztes p√°ly√°zattal 13.8 milli√≥ forintos ¬†t√°mogat√°st nyert a szoci√°lis b√©rlak√°sok kialak√≠t√°s√°t kitŇĪzŇĎ projekt, melynek teljes k√∂lts√©ge 37,5 milli√≥ forint volt. Az √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sokba v√°rhat√≥an m√°jusban vagy j√ļniusban k√∂lt√∂zhetnek be a r√°szorul√≥ csal√°dok. A legkisebb lak√°s 54 nm-es, a legnagyobb k√∂zel 75 nm-es alapter√ľletŇĪ. Az √ļj rendŇĎriroda 24 n√©gyzetm√©teren mŇĪk√∂dik majd.

Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kitŇĪnŇĎ p√©ld√°ja a magas szintŇĪ t√°rsadalmi felelŇĎss√©gv√°llal√°snak. ‚ÄěAz alap√≠tv√°ny orsz√°gos probl√©ma megold√°s√°ban hivatott seg√≠ts√©get ny√ļjtani: tavaly √©s id√©n is 100-100 milli√≥ forintra p√°ly√°zhattak a b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si programokat elind√≠t√≥ √∂nkorm√°nyzatok. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny fenntarthat√≥ modellt teremtett. Ez pedig azt jelenti, hogy a 100 milli√≥ forintos t√°mogat√°s nem puszt√°n adom√°ny: ann√°l j√≥val t√∂bb, hiszen a fenntarthat√≥s√°gi modell r√©v√©n, t√∂bb gener√°ci√≥n √°t√≠velŇĎ program sz√ľletett.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Fegyverneky S√°ndor, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak eln√∂ke.

3 csal√°d k√∂lt√∂zhetett √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sba J√°szap√°tiban

3 csal√°d, k√∂zt√ľk egy n√©gygyermekes nagycsal√°d k√∂lt√∂zhetett √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°sba J√°szap√°tiban a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°sa r√©v√©n. Az elk√©sz√ľlt 50-70 n√©gyzetm√©teres, √∂sszkomfortos, √ļj otthonokat Szab√≥ Lajos polg√°rmester, M√°rta Ir√©n, a Holcim kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja, valamint Dr. Fegyverneky S√°ndor, az alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak eln√∂ke adta √°t. A 9600 lelket sz√°ml√°l√≥ telep√ľl√©sen √≠gy m√°r 69 b√©rlak√°s van. A v√°ros centrum√°ban l√©vŇĎ 3 √ļj otthon kor√°bban √ľzleteknek adott helyet, az √°talak√≠t√°s mintegy 14, 5 milli√≥ forintba ker√ľlt, ennek fel√©t adta a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny.

A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kitŇĪnŇĎ p√©ld√°ja a magas szintŇĪ t√°rsadalmi felelŇĎss√©gv√°llal√°snak. ‚ÄěAz alap√≠tv√°ny orsz√°g probl√©ma megold√°s√°ban hivatott seg√≠ts√©get ny√ļjtani: tavaly √©s id√©n is 100-100 milli√≥ forintra p√°ly√°zhattak a b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si programokat elind√≠t√≥ √∂nkorm√°nyzatok. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny fenntarthat√≥ modellt teremtett. Ez pedig azt jelenti, hogy a 100 milli√≥ forintos t√°mogat√°s nem puszt√°n adom√°ny: ann√°l j√≥val t√∂bb, hiszen a fenntarthat√≥s√°gi modell r√©v√©n, t√∂bb gener√°ci√≥n √°t√≠velŇĎ program sz√ľletett.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Fegyverneky S√°ndor, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak eln√∂ke.

Miskolcon mozgáskorlátozottaknak építettek akadálymentesített lakást

M√°r 36 csal√°d k√∂lt√∂zhetett √ļj otthonba a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny eddigi 200 milli√≥s t√°mogat√°sa r√©v√©n. Az alap√≠tv√°ny seg√≠ts√©g√©vel Miskolcon mozg√°skorl√°tozottak sz√°m√°ra akad√°lymentes√≠tett lak√°st is kialak√≠tottak. Az alap√≠tv√°ny orsz√°gos szinten t√°mogatja az √∂nkorm√°nyzatok b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si programjait, valamint azon k√∂zhaszn√ļ szervezetek projektjeit, melyek a r√°szorul√≥ csal√°dok lakhat√°si probl√©m√°ira k√≠v√°nnak megold√°st ny√ļjtani. 2007-ben √ļjabb 100 milli√≥s √∂sszeget aj√°nl fel az alap√≠tv√°ny. T√°mogat√°sra √°prilis 2-ig lehet p√°ly√°zni, az elb√≠r√°l√°sra m√°jusban, az √ľnnep√©lyes eredm√©nyhirdet√©sre j√ļnius 1-√©n ker√ľl sor.

A 2005-ben bejegyzett f√ľggetlen alap√≠tv√°ny 2 √©ve ind√≠totta el egyed√ľl√°ll√≥ kezdem√©nyez√©s√©t. Ennek eredm√©nyek√©nt ‚Äď a 2005-ben √©s 2006-ban felaj√°nlott szint√©n 100-100 milli√≥ forintos t√°mogat√°si keretbŇĎl - az orsz√°gban m√°ra 38 √ļj b√©rlak√°st √©p√≠tettek meg, √©s tov√°bbi 22 √©p√≠t√©se van folyamatban.

A 2005-ben t√°mogat√°st nyert projektek k√∂z√ľl mind befejezŇĎd√∂tt; √≠gy Urai√ļjfalu, Ny√≠racs√°d, Kiskunhalas, Orosh√°za, Csurg√≥ √©s Ny√≠regyh√°za eset√©ben is elk√©sz√ľltek m√°r az √ļj otthonok, √∂sszesen 36 lak√°s. A tavalyi √©vben elnyert p√°ly√°zatok k√∂z√ľl a miskolci projekt fejezŇĎd√∂tt be, itt mozg√°skorl√°tozottak sz√°m√°ra akad√°lymentes√≠tett otthont is √©p√≠tettek.

‚ÄěNy√≠regyh√°z√°n tavaly novemberben 20 √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°st adtunk √°t, s ezzel az egyik legnagyobb √≠vŇĪ b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si projektet fejezhett√ľk be a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny t√°mogat√°s√°val.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Csabai L√°szl√≥n√©, Ny√≠regyh√°za polg√°rmester asszonya. ‚ÄěEgy kor√°bbi tisztisz√°ll√≥ √©p√ľlet√©t alak√≠tottuk √°t, s √≠gy 45-63 n√©gyzetm√©teres √ļj otthonokat teremthett√ľnk 20 r√°szorul√≥ csal√°d sz√°m√°ra.‚ÄĚ ‚Äď tette hozz√°.

‚ÄěA Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny 2007-ben is p√©nz√ľgyi t√°mogat√°st k√≠n√°l olyan projektek megval√≥s√≠t√°s√°hoz, melyek h√°tr√°nyos helyzetben l√©vŇĎ csal√°dok otthonteremt√©s√©t szolg√°lj√°k. K√ľl√∂n√∂sen azoknak az embereknek szeretn√©nk seg√≠ts√©get ny√ļjtani, akik sz√°m√°ra megoldhatatlan probl√©m√°t jelent a saj√°t lak√°s v√°s√°rl√°sa.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta M√°rta Ir√©n a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja.

A t√°mogat√°s maxim√°lis √©rt√©ke a beker√ľl√©si √∂sszeg maximum 50%-a lehet, projektenk√©nt legfeljebb 2-50 milli√≥ forint. A t√°mogatottnak a projektet a szerzŇĎd√©s al√°√≠r√°s√°t√≥l sz√°m√≠tott 2 √©ven bel√ľl be kell fejeznie.

‚ÄěB√≠zunk benne, hogy az idei esztendŇĎben is min√©l t√∂bb √∂nkorm√°nyzat √©s k√∂zhaszn√ļ szervezet √©rdeklŇĎd√©s√©t felkelti p√°ly√°zatunk, s az alap√≠tv√°ny hozz√°j√°rulhat a r√°szorul√≥ csal√°dok lakhat√°si gondjainak megold√°s√°hoz - ott, ahol erre a legnagyobb sz√ľks√©g van.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Fegyverneky S√°ndor, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak eln√∂ke.

‚ÄúA Holcim a fenntarthat√≥ fejlŇĎd√©s ir√°nti elk√∂telezetts√©g szerves r√©sz√©nek tekinti a t√°rsadalmi felelŇĎss√©gv√°llal√°st, √©s arra t√∂rekszik, hogy vezetŇĎ szerepet t√∂lts√∂n be a t√°rsadalom j√∂vŇĎj√©nek megalapoz√°s√°ban.¬† A szoci√°lis felelŇĎss√©gv√°llal√°s jelen van l√©p√©seink megt√©tel√©ben √©s d√∂nt√©seink meghozatal√°ban nemcsak helyi, hanem orsz√°gos szinten is,‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Richard Skene, a Holcim Hung√°ria Zrt. eln√∂k-igazgat√≥ja.

20 √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°s Ny√≠regyh√°z√°n a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny j√≥volt√°b√≥l

H√ļsz, √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rlak√°s √°tad√°s√°ra ker√ľlt sor ma Ny√≠regyh√°z√°n. A kor√°bban nŇĎtlen tisztisz√°ll√≥k√©nt √ľzemelŇĎ honv√©ds√©gi √©p√ľlet √°talak√≠t√°s√°val 20 csal√°d jutott biztos hajl√©khoz, mindannyian m√°r be is k√∂lt√∂ztek. ¬†A beruh√°z√°s √∂sszk√∂lts√©ge 118 milli√≥ forint volt, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny 47, 5 milli√≥ forinttal t√°mogatta a projektet. Az √°talak√≠tott √©p√ľlet 2005-ben ker√ľlt a Magyar Honv√©ds√©gtŇĎl Ny√≠regyh√°za √∂nkorm√°nyzat√°nak tulajdon√°ba.¬† A kulcsrak√©sz lak√°sok √∂sszter√ľlete 2145,76 n√©gyzetm√©ter. Az √ļj √∂nkorm√°nyzati b√©rh√°zban tizenhat 1+1 f√©lszob√°s √©s n√©gy 1+2 f√©lszob√°s lak√°s tal√°lhat√≥. Az elk√©sz√ľlt otthonokat Csabai L√°szl√≥n√©, Ny√≠regyh√°za polg√°rmester asszonya, Fegyverneky S√°ndor, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak eln√∂ke, valamint M√°rta Ir√©n, a Holcim Hung√°ria Zrt. kommunik√°ci√≥s igazgat√≥ja adta √°t.

A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kitŇĪnŇĎ p√©ld√°ja a magas szintŇĪ t√°rsadalmi felelŇĎss√©gv√°llal√°snak. ‚ÄěAz alap√≠tv√°ny orsz√°g probl√©ma megold√°s√°ban hivatott seg√≠ts√©get ny√ļjtani: tavaly √©s id√©n is 100-100 milli√≥ forintra p√°ly√°zhattak a b√©rlak√°s-√©p√≠t√©si programokat elind√≠t√≥ √∂nkorm√°nyzatok. A Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny fenntarthat√≥ modellt teremtett. Ez pedig azt jelenti, hogy a 100 milli√≥ forintos t√°mogat√°s nem puszt√°n adom√°ny: ann√°l j√≥val t√∂bb, hiszen a fenntarthat√≥s√°gi modell r√©v√©n, t√∂bb gener√°ci√≥n √°t√≠velŇĎ program sz√ľletett.‚ÄĚ ‚Äď nyilatkozta Fegyverneky S√°ndor, a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak eln√∂ke.