Replankutat√°s

A REPLAN projektet a Holcim Hung√°ria Otthon Alap√≠tv√°ny h√≠vta √©letre. A szervezet 2005 √≥ta karitat√≠v c√©llal eddig √∂sszesen 34 telep√ľl√©sen, 144 r√°szorul√≥ csal√°d sz√°m√°ra a helyi √∂nkorm√°nyzattal egy√ľttmŇĪk√∂dve biztos√≠tott lakhat√≥ k√∂r√ľlm√©nyeket vagy j√°rult hozz√° az otthonok fel√ļj√≠t√°s√°hoz. Az alap√≠tv√°ny ezekben a projektekben h√°tr√°nyos helyzetŇĪ csal√°doknak, nem fenntarthat√≥ lakhat√°si k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt √©lŇĎknek seg√≠tett. Id√©n egy √ļj c√©lt hat√°rozott meg. A MŇĪegyetem ipari partnerek√©nt mintegy 18 milli√≥ forinttal t√°mogatja a REPLAN projektet, amely a budapesti lak√°shelyzet felm√©r√©se mellett komplex, hossz√ļ t√°v√ļ alternat√≠v minta-megold√°sokat keres a lak√≥hellyel √∂sszef√ľggŇĎ, a fŇĎv√°rosban jelenleg is fenn√°ll√≥ √©p√≠t√©szeti √©s t√°rsadalmi probl√©m√°kra.

A 2014 tavasz√°n indult kutat√°sban a BME √©p√≠t√©szm√©rn√∂kei, az ELTE szociol√≥gusai, a V√°roskutat√°s Kft. lak√°s t√©m√°j√ļ kutat√°sokkal foglalkoz√≥ szak√©rtŇĎi √©s a FŇĎv√°rosi √Ėnkorm√°nyzat vesz r√©szt. A projekt 6 kutat√≥csoportja k√∂zel 50 k√∂zremŇĪk√∂dŇĎ szak√©rtŇĎ seg√≠ts√©g√©vel vizsg√°l egy-egy fŇĎv√°rosi ter√ľletet. Egy kutat√≥csoportban 5-6 szak√©rtŇĎ dolgozik egy√ľtt, fele-fele ar√°nyban szociol√≥gusok √©s √©p√≠t√©szm√©rn√∂k√∂k. A csapatok munk√°j√°t √∂sszesen 4 mentor koordin√°lja, szint√©n egyenlŇĎ ar√°nyban k√©pviselve a k√©t szakter√ľletet. A projekt √∂n√°ll√≥ szakmai ir√°ny√≠t√≥jak√©nt jelentŇĎs szerepet t√∂lt be a Lak√≥√©p√ľlet-tervez√©si Tansz√©k, amely oktat√≥k mellett hallgat√≥kat is bevon a szakmai munk√°ba.

A kutat√°s p√©nz√ľgyi t√°mogat√°s√°t biztos√≠t√≥ Holcim Alap√≠tv√°ny hossz√ļ t√°v√ļ rem√©nyeket fŇĪz ahhoz, hogy a REPLAN projekt min√©l t√∂bb ember lakhat√°si probl√©m√°inak megold√°s√°hoz j√°rul hozz√°.

 

További információk:

 
replankutatas.blog.hu
facebook.com/replankutatas